Arkitekturen trenger hus

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fra Alexandria til Aasen-tunet markerer i dag norsk arkitektur seg. Våre arkitekter er i vinden som aldri før. Samtidig åpner det seg en mulighet for Arkitekturmuseet til å komme inn i hensiktsmessige lokaler på Bankplassen i Oslo, der den gamle bankbygningen som ble tegnet av Oslos mest markante arkitekt gjennom tidene, Christian Henrik Grosch, blir ledig i sommer. Statsbygg, som disponerer bygningen, har definert bruken til «museum eller liknende institusjoner». Arkitekt Sverre Fehn har til og med tegnet et tilbygg som gir utstillingsplass. Med andre ord: Vi har et Arkitekturmuseum som trenger mer rom, vi har et lokale tegnet av vår fremste klassisist, med bistand av vår fremste modernist. Hva fanden venter du på, kulturminister Ellen Horn?
  • Men statsråden er nølende, for hun sitter med en stort tenkt tanke om å samle de norske kunstmuseene i Oslo på Tullinløkka og der omkring. Den ideen ble lansert av tidligere kulturminister Anne Enger Lahnstein, som ville flytte Historisk Museum til Sørenga, frigjøre den gamle Geografisk Oppmåling der Kunstakademiet nå holder hus, og dessuten bygge litt nytt og plassere både Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Riksutstillingene og kanskje Munch-samlingene sentralt i byen. I dette konseptet ligger også Arkitekturmuseet.
  • Men alle som har levd en stund, vet at Tullinløkka ikke blir forandret over natta. Det har aldri manglet store ideer om hvordan den skal utformes, derimot har det skortet på den politiske gjennomføringskraften. Det er ingen grunn til å tro at det vil bli annerledes i framtida, og virkeliggjøringen vil neppe skje på denne siden av 200-årsjubileet for 1814.
  • Arkitekturmuseet trenger et hus nå. Og Tullinløkka-planene er like gode uten at det blir med dit. Statsråd Horn må nå skjære igjennom det byråkratiske snurrepiperiet og handle som politiker. Til det kan hun få med seg sin kollega Jørgen Kosmo som ansvarlig for Statsbygg og statsminister Jens Stoltenberg. Arkitekturmuseet til Bankplassen ville være å gi kjøtt og blod til hans stolte erklæring i nyttårstalen om arkitekturens store betydning.