Arktis-isen har aldri vært tynnere

Smelter bort år for år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Isen i Arktis blir stadig tynnere, og totalvolumet av is kan ha nådd sitt hittil laveste nivå. Disse observasjonene legges fram av miljø- og verneorganisasjonen WWF.

De endelige tallene for isareal i Arktis er ventet om noen dager, men det ser ifølge WWF ut til at de kommer ned mot fjorårets rekordlave måling på 4,13 millioner kvadratkilometer. Normalt skal ismassen variere mellom 7 og 14 millioner kvadratkilometer.

- Hvis man tar redusert istykkelse med i regnestykket, er det trolig mindre samlet ismasse i år enn noe tidligere år siden overvåkingen begynte, sier Martin Sommerkorn, WWFs seniorrådgiver i arktiske klimaspørsmål.

Bekymringen deles av Olav Orheim i Forskningsrådet. Han leder sekretariatet for Polaråret. Forskere over hele verden følger med på de daglige iskartene som legges ut av NASA. Satellittovervåkingen startet i 1979, og siden da har istapet vært 2 prosent i året.

- Men siden 2004 har isarealet vært under gjennomsnittet, og smeltingen tiltar for hvert år. Den globale oppvarmingen forlenger smeltesesongen, sier Orheim.Isfritt Isforskeren sier det nå er mulig å krysse nesten hele Polhavet med skip. 2008 er det første året både Nordvestpassasjen, nord for Nord-Amerika, og Nordøstpassasjen, nord for Russland, er isfrie.

- Den siste uken har det også vært åpent hav nord for de sibirske øyene, og det går an å komme ut i Barentshavet vest for Frantz Josefs land. Det er faktisk mulig med noen ukers skipstrafikk i internasjonalt farvann nord for Russlands territorialfarvann, sier Orheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer