- Arktis skjuler en tikkende bombe, og nedtellingen har begynt

Men alt er langt fra tapt, mener forskerne bak en fersk studie.

KAN TINE: Oppvarmingen i Arktis går omtrent dobbelt så fort som på resten av kloden. Forskere frykter at det vil føre til at store mengder metan, som er begravd i permafrosten i Arktis, kan slippe ut i atmosfæren. Satellittbildet viser frosne innsjøer ved kysten nord i Sibir. Foto: Nasa
KAN TINE: Oppvarmingen i Arktis går omtrent dobbelt så fort som på resten av kloden. Forskere frykter at det vil føre til at store mengder metan, som er begravd i permafrosten i Arktis, kan slippe ut i atmosfæren. Satellittbildet viser frosne innsjøer ved kysten nord i Sibir. Foto: Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskere har i flere år varslet at klimagassene som siver ut av landskapet og havbunnen som gradvis tines opp i Arktis kan forsterke den globale oppvarmingen. Nå har advarselen blitt tydeligere:

«Arktis skjuler en tikkende bombe, og nedtellingen har begynt».

Det skriver Videnskap.dk, som understreker at det ikke er snakk om noen bombe i klassisk forstand. Men heller gasstypen metan, som finnes i store mengder begravd under permafrosten i Arktis.

For i den frosne arktiske grunnen ligger tusener av år gamle planter og dyr begravd. Når den frosne jorda tiner, begynner også det som ligger begravet der å råtne. Denne nedbrytningen er én viktig kilde til naturlige utslipp av både CO₂ og metan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer