Årlig dør 60 000 av rabies

Rundt 40 prosent av dem som dør etter å ha blitt smittet av rabies, er barn. Dette bør du vite om vaksinemulighetene både før og etter.

ETTERBEHANDLIG: En gutt, som fikk behandling mot rabies på en klinikk i Jemen i mars, viser fram skadene han fikk da en hund angrep ham. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB Scanpix
ETTERBEHANDLIG: En gutt, som fikk behandling mot rabies på en klinikk i Jemen i mars, viser fram skadene han fikk da en hund angrep ham. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB ScanpixVis mer

En ung kvinne døde i går etter å ha blitt bitt av en hund med rabies under en utenlandstur i Sørøst-Asia. Kvinnen ble innlagt på Førde sentralsjukehus, og sykehuset bekreftet i går at dødsårsaken var rabies.

- Dette er en dypt tragisk hendelse. Det er imidlertid ikke grunn til panikk i Norge, sier lege og fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, til Dagbladet.

FAGDIREKTØR: Frode Forland er fagdirektør for avdelingen for smittevern ved Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet
FAGDIREKTØR: Frode Forland er fagdirektør for avdelingen for smittevern ved Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

I Vest- Europa registreres det i gjennomsnitt ett tilfelle av rabiessmitte i året, ifølge Forland. Det siste kjente tilfellet i Fastlands-Norge var i 1815.

- Rabies er en sjelden sykdom i Norge, men mange nordmenn reiser til ulike deler av verden, og derfor er det likevel ikke helt uventet at sykdommen dukker opp her, sier Forland.

150 land

For andre steder i verden utgjør rabies et langt større og mer alvorlig helseproblem, ifølge fagdirektøren.

- Hver år dør cirka 60 000 personer av rabies, og 40 prosent av disse er barn. De fleste dødsfallene skjer i India, men også resten av Asia og Afrika er godt representert, sier han.

Rabies forekommer i mer enn 150 land og områder i verden, ifølge FHI. De fleste tilfellene rapporteres hos barn i Asia (spesielt India) og Afrika. I 99 prosent av alle tilfellene har den syke vært eksponert for rabiessmittet hund.

I november i fjor døde en britisk mann av rabies etter å ha blitt bitt av en katt i Marokko, skriver Forskning.no. Mannen fikk ikke vaksine eller annen behandling før det var for seint, skriver Verdens helseorganisasjon på Rabies Bulletin Europe.

I 2017 døde en amerikansk kvinne etter å ha blitt bitt av en valp i India. Hun ble feildiagnostisert da hun returnerte til USA, og ikke vaksinert etter hundebittet, skriver Forskning.no. I januar i år ble det kjent at hun døde av rabies.

Vaksine før og etter

Det er fullt mulig å ta vaksine før man reiser til et sted der man vet at rabies er utbredt, forteller fagdirektør Forland ved FHI.

- Årlig er det cirka 2000 nordmenn som ber om en vaksine i forkant av en reise. Denne virker i ti år, men dersom man blir bitt, er det likevel behov for en tilleggsbehandling, forteller legen.

- I tillegg er det cirka 150 tilfeller av personer i Norge som årlig ber om en posteksponering, altså tilleggsbehandling etter antatt smitte, for å hindre at sykdommen bryter ut, fortsetter han.

På verdensbasis mottar cirka 15 millioner personer hvert år posteksponeringsprofylakse (-forebygging) etter å ha blitt eksponert for dyr med mistenkt rabies, ifølge FHI.

Dersom man tror man kan ha blitt smitttet av rabies, er det viktig å oppsøke helsehjelp så fort som mulig.

- Det er også viktig å vaske såret godt og rense det med såpe og vann i 15 minutter, sier Forland.

HADDE RABIES: Denne fjellreven, som ble funnet på øya Hopen på Svalbard i mai i fjor, hadde rabies. Foto: Veterinærinstituttet
HADDE RABIES: Denne fjellreven, som ble funnet på øya Hopen på Svalbard i mai i fjor, hadde rabies. Foto: Veterinærinstituttet Vis mer

Svalbard-rabies

På Svalbard har det de siste åra vært registrert flere rabiestilfeller. I juli i fjor påviste Veterinærinstituttet rabies hos en svalbardrein ved Ny-Ålesund på Spitsbergen, og i mai hos en fjellrev på øya Hopen. Reven angrep og beit to polarhundar ved Hopen forskingsstasjon, og ble så bitt i hjel av den ene hunden. Hendelsen ble observert av personell på stasjonen.

I september i fjor testet tre nye rever positivt for rabies på Svalbard. De ble funnet døde i områda Heleysundet, Vindodden og Ebeltofthamn.

Viruset ble første gang påvist hos polarrev på Svalbard i 1980. Sist det ble påvist rabies hos flere dyr på Svalbard, var i 2011.

Fagdirektør Forland sier at FHI anbefaler alle som jobber med dyr som kan være smittet av rabies på Svalbard, å vakinere seg.

I et brev fra Folkehelseinstituttet til Sysselmannen på Svalbard heter det:

«Alle besøkende og fastboende på Svalbard som kan komme i direkte kontakt med ville pattedyr, bør være fullvaksinerte mot rabies.»

Rabies har aldri vært påvist hos mennesker på Svalbard.

Flaggermus

I 2017 ble det påvist rabies i 52 flaggermus i Europa. Flest tilfeller ble meldt i Tyskland (21 tilfeller), men også Nederland, Polen, Frankrike, Ukraina, Storbritannia, Belgia og Finland meldte rabiestilfeller hos flaggermus samme år, ifølge FHI.

I Europa er det hittil i år rapportert fire bekreftede tilfeller av rabies hos mennesker smittet av flaggermus, skriver instituttet.