Årlig dør 60 000 av rabies

Rundt 40 prosent av dem som dør etter å ha blitt smittet av rabies, er barn. Dette bør du vite om vaksinemulighetene både før og etter.

ETTERBEHANDLIG: En gutt, som fikk behandling mot rabies på en klinikk i Jemen i mars, viser fram skadene han fikk da en hund angrep ham. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB Scanpix
ETTERBEHANDLIG: En gutt, som fikk behandling mot rabies på en klinikk i Jemen i mars, viser fram skadene han fikk da en hund angrep ham. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ung kvinne døde i går etter å ha blitt bitt av en hund med rabies under en utenlandstur i Sørøst-Asia. Kvinnen ble innlagt på Førde sentralsjukehus, og sykehuset bekreftet i går at dødsårsaken var rabies.

- Dette er en dypt tragisk hendelse. Det er imidlertid ikke grunn til panikk i Norge, sier lege og fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, til Dagbladet.

I Vest- Europa registreres det i gjennomsnitt ett tilfelle av rabiessmitte i året, ifølge Forland. Det siste kjente tilfellet i Fastlands-Norge var i 1815.

- Rabies er en sjelden sykdom i Norge, men mange nordmenn reiser til ulike deler av verden, og derfor er det likevel ikke helt uventet at sykdommen dukker opp her, sier Forland.

150 land

For andre steder i verden utgjør rabies et langt større og mer alvorlig helseproblem, ifølge fagdirektøren.

- Hver år dør cirka 60 000 personer av rabies, og 40 prosent av disse er barn. De fleste dødsfallene skjer i India, men også resten av Asia og Afrika er godt representert, sier han.

Rabies forekommer i mer enn 150 land og områder i verden, ifølge FHI. De fleste tilfellene rapporteres hos barn i Asia (spesielt India) og Afrika. I 99 prosent av alle tilfellene har den syke vært eksponert for rabiessmittet hund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer