Arm i arm - sammen mot Orkla

- Clinton stanser trafikken i Oslo. Vi stanser den på Kolbotn! ropte en fornøyd deltaker før fakkeltoget startet. Men få trodde de ville stanse Orklas planer om å legge ned Sætre kjeksfabrikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror ikke vi klarer å redde den. Men det er trist om den legges ned, sier Ally Berg (64), som har jobbet ved fabrikken i 33 år.

I fakkeltoget går hun arm i arm med den seks år yngre kollegaen Tordis Bye. Hun deler Allys pessimisme:

- Jeg tror absolutt vi blir nedlagt, men jeg håper de har fått en liten vekker. Nå ser de at ingen har lyst til å gi opp jobben sin og ingen har lyst til å bli arbeidsledige.

130 ledige

Til nyttår får de vite om Sætre kjeks på Kolbotn blir nedlagt og produksjonen av Gjende og Mariekjeks overtatt av Göteborg Kex. Hvis de to kvinnenes spådommer slår til, mister 130 mennesker jobben. 75 prosent av dem er kvinner. Mange er ufaglærte.

I tillegg finnes det mange som Ally og Tordis. Kvinner som er såpass gamle at de regner med at de er uinteressante for nye arbeidsgivere. Ally er overbevist om at hun blir pensjonist. Tordis er mer usikker:

- Jeg kan kanskje jobbe litt på et aldershjem inntil de begynner å spørre om jeg skal legges inn. Det kan være greit å sikre seg en fot innenfor, fleiper hun før alvoret igjen får overtaket.

Hun er alene, har fortsatt litt gjeld og tror det blir fryktelig vanskelig å klare seg uten jobb. Usikkerheten gjør henne urolig og har ført til at hun stadig har våknet om nettene i det siste.

- Vi får kanskje tilbud om førtidspensjon, men da krever vi et sluttoppgjør også. Stjeler de jobbene våre, skal de sannelig få betale for det. Orkla er et rikt konsern, sier Tordis Bye.

Overskudd

I motsetning til de to kvinnene er klubbformann John Helge Delbekk fortsatt optimist.

- Det må være liv laga for en bedrift som går med overskudd, har 60 prosent av kjeksmarkedet i Norge og ligger nærmere 7 millioner over budsjett hittil i år. Norske industribedrifter vil alltid være lillebror. Skal vi ha igjen noe industri her i landet må vi tenke nytt, og da er rammevilkårene viktige, sier klubblederen.

Etter hans mening bør næringsmiddelindustrien og bøndene samarbeide. Jordbruksoppgjøret må få en ny form, og råvareprisene må ned på EUs nivå. Hvis ikke det skjer, tror han all norsk næringsmiddel-industri vil flagge ut.