Atomvåpen

Armageddon-advarsel: Overrumplet sine egne

USAs president Joe Biden uttalelse som at verden risikerer et «atomvåpen-armageddon» med Russland, skal ha gått lengre enn vurderingene til amerikansk etterretning.

STERKE REAKSJONER: Den skremmende uttalelsen fra USAs president Joe Biden om at verden risikerer et atomvåpen-armageddon, skaper sterke reaksjoner. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
STERKE REAKSJONER: Den skremmende uttalelsen fra USAs president Joe Biden om at verden risikerer et atomvåpen-armageddon, skaper sterke reaksjoner. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Biden advarte torsdag under en fundraiser i New York om at verden risikerer et «atomvåpen-armageddon» som følge av truslene fra Russlands president, Vladimir Putin. Uttalelsen skapte sterke reaksjoner over hele verden.

Presidentens uhyggelige advarsel skal imidlertid gå lengre enn det amerikansk etterretning så langt har fått bekreftet, skriver AP og The Guardian.

Under en tale til rike, demokratiske støttespillere i New York dreide Biden talen sin inn på den russiske invasjonen i Ukraina.

KHERSON: Video skal vise russiske soldater overgi seg til ukrainske styrker i Kherson. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Spøker ikke

- Putin spøker ikke når han snakker om å bruke taktiske atomvåpen eller biologiske eller kjemiske våpen, sa Biden og la til:

- Vi har ikke stått overfor et mulig armageddon siden Kennedy og Cuba-krisa.

Biden hevdet at trusselen fra Putin var reell fordi det russiske militæret gjør det så mye dårligere enn forventet i Ukraina.

Bidens talsperson, Karine Jean-Pierre, forsøkte fredag å oppklare uttalelsene.

- Russlands snakk om å bruke atomvåpen er uansvarlig, og det er ikke none måte å bruke dem på uten utilsiktede konsekvenser. Det kan ikke skje. Dersom Cuba-krisa har lært oss noe, så er det verdien av å redusere risikoen for atomvåpen, og ikke øke den, sier Jean-Pierre.

Toner ned

Hun så også ut til å tone ned Bidens uttalelse noe.

- USA har ikke sett noen grunn til å justere vår egen strategiske atomvåpen-stilling. Vi har heller ingen indikasjoner på at Russland planlegger en nært forestående bruk av atomvåpen, sier Jean-Pierre.

Biden-administrasjonen har i flere måneder advart om at Russland kan bruke masseødeleggelsesvåpen i Ukraina ettersom krigen går så dårlig for dem. Armageddon-advarselen fra Biden var imidlertid den sterkeste hittil om en mulig atomkrig.

En tjenesteperson i den amerikanske administrasjonen forteller til AP at det er bekymring for at Russland har besluttet at de kan bruke atomvåpen i begrenset grad i Ukraina og bare risikere begrensede reaksjoner fra Nato, som ønsker å unngå at krigen utvikler seg til en storkrig.

Putin har flere ganger reagert snakket om å bruke av landets store atomvåpenarsenal.

- Jeg ønsker å minne dere om at landet vårt har ulike midler til å ødelegge. Og når den territorielle integriteten til landet vårt er truet, for å beskytte Russland og befolkningen, vil vi definitivt bruke alle midlene vi har. Det er ikke en bløff, sa Putin nylig.

- Veldig farlig

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj sier til BBC at han ikke tror Putin er klar til å bruke atomvåpen, men at han har begynt å forberede den russiske befolkningen på muligheten.

- Det er veldig farlig. Jeg mener det farlig bare å snakke om det, sier Zelenskyj i intervjuet.

Andre europeiske ledere forsøker foreløpig å tone ned Bidens dramatiske advarsel.

- Jeg har alltid nektet å delta i politisk fiksjon, og særlig når det er snakk om atomvåpen. Vi må være svært forsiktige med dette temaet, sa Frankrikes president, Emmanuel Macron, da han ble spurt om Bidens uttalelse, ifølge AP.

- Trusler vil ikke skremme oss. I stedet skal vi forbli rolige. Vi skal holde hodet kaldt, og vi vil fordømme disse uansvarlige truslene hver eneste gang, sier president for Europarådet, Charles Michel, på en pressekonferanse.

UKRAINA: Det blir en kamp på kloss hold mellom ukrainske og russiske stridsvogner utenfor landsbyen Pavlivka i Ukraina. Video: AP / TWITTER Vis mer

Løsmunnet

Biden er kjent som en noe løsmunnet politiker, som har en tendens til å snakke impulsivt. Det er uklart hvor planlagt uttalelsene om armageddon var.

- Folk her sier: «Åja, det er Biden. Du vet han sier sånt». Men andre land sier: «Oj, er det dette den amerikanske presidenten sier.» Så det betyr at vi må være veldig forsiktige med å bruke store ord som i seg selv kan eskalere atomvåpen-spenning uten å ville det, sier Hans Kristensen, direktør for Nuclear Information Project hos Federation of American Scientists, til AP.

Den erfarne eksperten på atomvåpen mener også Bidens uttalelse kan påvirke Russland.

- Det er åpenbart for meg at Putin ser på dette og sier til seg self: «Oj! Jeg har oppmerksomheten deres nå. Så de er virkelig redde», sier Kristensen.

Direktøren for atompolitikk-programmet ved Carnegie Endowment for International Peace, James Acton er bekymret for Bidens uttalelse.

- Jeg tror IKKE Bidens uttalselse bare var en forsnakkelse. Han er ansvarlig for sikkerheten til hundrevis av millioner av mennesker i en faktisk atomvåpenkrise. Uttalelsen sier oss hvor han har fokus akkurat nå, skriver Acton på Twitter.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer