INTENST: En lokal beboer bruker et vått håndkle for å prøve å stoppe flammene som herjet ved Lion's Head i Cape Town. Foto: RODGER BOSCH / AFP
INTENST: En lokal beboer bruker et vått håndkle for å prøve å stoppe flammene som herjet ved Lion's Head i Cape Town. Foto: RODGER BOSCH / AFPVis mer

«Armageddon-brann» la Cape Town under et svart teppe av røyk

«Armageddon»-flammer la Cape Town under et teppe av svart røyk søndag.

Søndag kveld herjer omfattende skog- og gressbranner ved fjellet Lion's Head i Cape Town. Brannen beveger seg stadig nærmer bebodde områder, og truer bebyggelsen.

Ifølge The Guardian la brannen Cape Town under et teppe av svart røyk søndag, og tvang flere av innbyggerne i byen til å evakuere.

Avisa The South African skriver tidlig mandag morgen at brannene har avtatt, men at slukningsarbeidet fortsatt pågår for fullt.

INFERNO: Fjellet Lion's Head i Cape Town, som danner byens dramatiske og flotte bakteppe. Foto: Chantal Louw/REUTERS
INFERNO: Fjellet Lion's Head i Cape Town, som danner byens dramatiske og flotte bakteppe. Foto: Chantal Louw/REUTERS Vis mer

«Armageddon»

På et tidspunkt søndag var det høyst usikkert om brannvesenet ville komme til å holde kontrollen over brannen, da vindkast på oppmot 45 kilometer i timen herjet i området, skriver avisa. Men vinden avtok akkurat i tide til å redde bebyggelsen i nærområdet.

Talsmann for veitrafikksentralen i byen, Richard Coleman, opplyser overfor News24 at brannen er under kontroll, men at brannvesenet fortsatt har innsatsstyrker på stedet. Flere veier er fortsatt stengt.

The Guardian skriver at bilder og videoer av brannen har florert i sosiale medier, og at flere sammenligner bildene med «armageddon» (verdens undergang, red. anm.).

The South African skriver at ingen hus er tatt av flammene, og at det heller ikke er meldt om noen omkomne mandag morgen.

JOBBER HARDT: Frivillige og lokalbeboere kjempet mot flammene søndag og natt til mandag. Foto: RODGER BOSCH / AFP
JOBBER HARDT: Frivillige og lokalbeboere kjempet mot flammene søndag og natt til mandag. Foto: RODGER BOSCH / AFP Vis mer

Tørke

Det skal være særdeles tørt i området for tiden, og nødetatene er i beredskap. Byen skal fortsatt slite med etterdønningen etter den heftige tørken som rammet landet for omtrent nøyaktig ett år siden.

Det førte etter hvert til ei vannkrise i byen.

Cape Town og omegn har et varmt Middelhavs-aktig klima, og får hovedsakelig vann fra seks store reservoar i fjellene utenfor byen. Men siden 2015 har det vært tørke i området; 2017 var det tørreste året siden målingene begynte i 1933.

Dertil kommer at befolkningen har vokst eksplosivt; i 1995 bodde 2,4 millioner i storbyen, mot rundt 4 millioner i dag, og vil vokse ytterligere i åra som kommer, ifølge prognosene. En utvidelse av reservoarenes kapasitet i 2009 har ikke vært tilstrekkelig.

Grunnen til at brannen startet, er foreløpig ukjent.