Armen revet av og sydd på igjen

Armen ble kappet tvers av da en stein løsnet og traff Øyvind Bjerke (22) da han klatret i en fjellsprekk. Blodet sprutet, men Øyvind kjente ingen smerter. Bare noen skinnfiller bandt armen til kroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): - Gode kamerater reddet livet mitt da de klarte å få kontroll over blødningen. Og nå har legene klart å sy armen fast til kroppen igjen. Fantastisk, sier Øyvind Bjerke fra sykesenga på Rikshospitalet.

Stein på over 100 kilo

Sammen med to kamerater drev Øyvind Bjerke fra Time på Jæren såkalt buldring, som er klatring uten sikring, i et fjellparti ved Sirevåg onsdag i påskeuka. Øyvind ville sjekke et område de skulle klatre i neste dag.

- I en fjellsprekk løftet jeg meg opp etter en svært stor stein. Jeg trodde steinen var sikker, men den begynte å rulle mot meg. Den traff meg over venstre arm, forteller Bjerke. Steinen veide minst 100 kilo.

- Jeg så at armen hang i noen skinnfiller, men det gjorde ikke vondt. Heldigvis var jeg rasjonell nok til å holde venstrearmen fast med den friske armen, så den ikke skulle falle helt av og forsvinne ned i sprekken. Blodet fosset som i en Monty Python-film. Jeg beholdt roen og ropte til kameratene at armen var av, de måtte ringe luftambulansen!

Kunne blødd i hjel

En kamerat kom fort til fjellsprekken og prøvde å stoppe blødningen ved å forbinde såret med T-skjorta si. Han holdt armen i jerngrep for å holde blodet tilbake.

- Jeg kunne blødd i hjel. Kameraten ble sliten av å holde taket. Ei jente i gjengen prøvde å avløse ham, men klarte ikke å holde hardt nok, sier Øyvind.

Etter nær tre timer kom luftambulansen og Bjerke ble transportert til Sentralsjukehuset i Rogaland. Den første operasjonen tok seks timer, og legene ble assistert over telefon av spesialister ved Rikshospitalet.

- Akutt førstehjelp dreier seg om å stoppe blødningen så pasienten ikke blør i hjel. Dernest er det helt avgjørende å få i gang blodsirkulasjonen for å berge armen, sier overlege Torstein Husby ved Rikshospitalet.

Bedre enn protese

Stavanger-legene la inn et midlertidig blodløp til hånda mens skjelett og sener ble reparert. Beinet ble skrudd i hop, og hovedpulsåre og andre blodårer sydd sammen.

Armen måtte så sprettes opp igjen fra hånda til albuen slik at hevelsen skulle få plass, ellers kunne det bli så trangt at sirkulasjonen stoppet igjen. Legene har transplantert store mengder hud fra låret til armen.

Overlege Torstein Husby sier det er for tidlig å fastslå hvor stor førlighet og funksjonalitet Bjerke vil få tilbake i den skadde armen.

- Men enhver arm er bedre enn en amputasjon og seinere protese, fastslår legen.

Stor infeksjonsfare

- Hva er den største risikoen ved den videre behandlingen?

- Faren for infeksjon er overhengende. Bakterier stormer til de skadde delene og suger seg fast som magneter. Daukjøttet lokker bakteriene og må derfor skjæres bort. Og vi må klare å opprettholde sirkulasjonen over tid, sier overlege Husby. Angriper bakteriene, kan det føre til at armen likevel må amputeres.

Øyvind Bjerke er takknemlig for god behandling og håper å være ute av sjukehuset om noen uker. Han jobber på ubåt i Forsvaret og har søkt seg inn på Sjøkrigsskolen.

- Jeg håper også å kunne klatre i fjell igjen. Skaden er alvorlig, men jeg legger meg ikke ned og hyler og gråter. Nå har jeg smerter i armen, og jeg blir sliten etter bare en liten gåtur på gangen. Tross alt har jeg vært heldig, sier Øyvind Bjerke.

OPTIMIST: Legene har sydd på armen som hang i noen skinnfiller etter at en kampestein løsnet og traff Øyvind Bjerke under fjellklatring.
KRITISK: Da redningsmannskapene ankom måtte de først stanse de alvorlige blødningene.
LANGT NED: Juvet Øyvind Bjerke ble sittende fast i var dypt og trangt.
OPP IGJEN: En redningsmann forlater juvet etter at Bjerke er heist opp og er klar for transport til sykehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer