Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uro i Russlands bakgård

Armenias fredelige revolusjon

Nikol Pashinian er Armenias nye statsminister, etter å ha ledet en fredelig revolusjon.

SEIERENS ØYEBLIKK: Nikol Pashinian lar seg hylle som statsminister i Armenias hovedstad Jerevan. Foto: AP / NTB Scanpix
SEIERENS ØYEBLIKK: Nikol Pashinian lar seg hylle som statsminister i Armenias hovedstad Jerevan. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Pashinian fikk tirsdag støtte fra 59 medlemmer av det armenske parlamentet, mens 42 stemte imot den tidligere avisredaktøren som har ledet revolusjonen i Armenia. Han lover et program bygd på nasjonal enighet, og kamp mot en endemisk korrupsjon.

- Jeg kan forsikre dere at det ikke vil bli noen oligarker i regjeringen, sa Pashinian til journalister i Jerevan etter at han var valgt til statsminister.

Hestehandel

Den nye statsministeren ble valgt etter en oppsiktsvekkende hestehandel i parlamentet. Det inntil i dag sittende regjeringspartiet, Armenias republikanske parti (HHK), ga Pashinian nok stemmer til at han ble valgt. 11 av partiets representanter fikk beskjed om å stemme på Pashinian, til tross for at partiet ikke støtter hans kandidatur.

HHK har fortsatt det parlamentariske flertallet, noe som kan skape store problemer for Pashinian. En kvalifisert spekulasjon er at han vil prøve å tvinge fram et nyvalg der han kan høste de politiske fruktene av at han har ledet et folkelig opprør som førte til regjeringens fall.

Generalstreik

HHK stemte ikke for Pashinian da parlamentet stemte over hans kandidatur første gang, 1. mai. Etter det proklamerte Pashinian generalstreik, og 2. mai sto hovedstaden Jerevan stille, mens titusener demonstrerte i gatene. Det var da HHK ga løftet om at de ville gi Pashinian tilstrekkelig mange stemmer, slik at han kunne bli statsminister.

Det er en fredelig revolusjon som er gjennomført i Armenia. Den begynte med at Armenias avgåtte leder var i ferd med å gjennomføre et konstitusjonelt kupp. Serzh Sarkisian hadde vært Armenias president siden 2008, og kunne ikke velges for en tredje periode. Derfor fikk han partiet sitt, som har flertall i parlamentet, med på å endre grunnloven fra presidentstyre til parlamentarisme.

Nasjonal enhet

Det var da han ble stemt inn som statsminister i slutten av april Pashinian organiserte sine første demonstrasjoner. Etter mer enn ei uke med demonstrasjoner ble Pashinian arrestert, men demonstrasjonene bere økte i styrke, og for å redde den nasjonale enheten, som i Armenia av historiske årsaker betraktes som hellig, så valgte Sarkisian å trekke seg.

Den nasjonale enheten var reddet, for i Armenia sitter man stille i båten, selv under en revolusjon. Pashinian var raskt ute med å forsikre at forholdet til Russland er det beste, og at Armenia fortsatt vil være medlem av den Russland-ledete Euroasiatiske økonomiske unionen, av tidligere sovjetrepublikker. Armenia er en liten republikk i Sør-Kaukaus med mindre enn tre millioner innbyggere.

Forholdet til Russland

- Vi ser på militært samarbeid med Russland som den viktigste faktor som garanterer Armenias sikkerhet, sa Pashinian. Russland har en stor militærbase i Armenia, og Russlands militære tilstedeværelse ses på som en garanti mot Aserbajdsjan og Tyrkia. Armenerne var offer for et folkemord for 100 år siden, da Tyrkia bedrev etnisk rensing mot de kristne armenerne under 1. verdenskrig. Opptil 1, 5 millioner armenere ble drept under kampanjene for etnisk rensing.

Den russiske presidenten Vladimir Putin, var blant de første som gratulerte Pashinian som statsminister. Han hadde et nært forhold til avgåtte Sarkisian, og han avskyr «fargete revolusjoner». Men for både den nye og den gamle statsministeren, og for armenere flest, er Russland den sikkerhetsgarantien som Armenia baserer seg på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media