Uro i Russlands bakgård

Armenias fredelige revolusjon

Nikol Pashinian er Armenias nye statsminister, etter å ha ledet en fredelig revolusjon.

SEIERENS ØYEBLIKK: Nikol Pashinian lar seg hylle som statsminister i Armenias hovedstad Jerevan. Foto: AP / NTB Scanpix
SEIERENS ØYEBLIKK: Nikol Pashinian lar seg hylle som statsminister i Armenias hovedstad Jerevan. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Pashinian fikk tirsdag støtte fra 59 medlemmer av det armenske parlamentet, mens 42 stemte imot den tidligere avisredaktøren som har ledet revolusjonen i Armenia. Han lover et program bygd på nasjonal enighet, og kamp mot en endemisk korrupsjon.

- Jeg kan forsikre dere at det ikke vil bli noen oligarker i regjeringen, sa Pashinian til journalister i Jerevan etter at han var valgt til statsminister.

Hestehandel

Den nye statsministeren ble valgt etter en oppsiktsvekkende hestehandel i parlamentet. Det inntil i dag sittende regjeringspartiet, Armenias republikanske parti (HHK), ga Pashinian nok stemmer til at han ble valgt. 11 av partiets representanter fikk beskjed om å stemme på Pashinian, til tross for at partiet ikke støtter hans kandidatur.

HHK har fortsatt det parlamentariske flertallet, noe som kan skape store problemer for Pashinian. En kvalifisert spekulasjon er at han vil prøve å tvinge fram et nyvalg der han kan høste de politiske fruktene av at han har ledet et folkelig opprør som førte til regjeringens fall.

Generalstreik

HHK stemte ikke for Pashinian da parlamentet stemte over hans kandidatur første gang, 1. mai. Etter det proklamerte Pashinian generalstreik, og 2. mai sto hovedstaden Jerevan stille, mens titusener demonstrerte i gatene. Det var da HHK ga løftet om at de ville gi Pashinian tilstrekkelig mange stemmer, slik at han kunne bli statsminister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer