Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oktoberbarna:

«Armin» får ikke Ap-hjelp

De trodde de fikk en ny sjanse i Norge, men minst 35 av «oktoberbarna» blir ikke omfattet av Stortingets vedtak.

OMFATTES IKKE: Ap er beroliget når de nå har fått forsikringer om at oktoberbarna-instruksen ikke er i strid med norsk lov. Det betyr at «Armin» og en håndfull andre ungdommer ikke omfattes av oktoberbarna-vedtaket til Stortinget. Dagbladet fulgte den afghanske unggutten på flukt over grensa til Sverige i fjor høst. Foto: Christian Roth Christensen.
OMFATTES IKKE: Ap er beroliget når de nå har fått forsikringer om at oktoberbarna-instruksen ikke er i strid med norsk lov. Det betyr at «Armin» og en håndfull andre ungdommer ikke omfattes av oktoberbarna-vedtaket til Stortinget. Dagbladet fulgte den afghanske unggutten på flukt over grensa til Sverige i fjor høst. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar gikk Ap-veteraner ut og ba eget parti sørge for at regjeringens oktoberbarna-instruks ble endret til å omfatte 35 ungdommer som har fått begrunnelsen for sitt avslag endret av UNE.

Siden da har flere lokallag i Ap protestert mot instruksen, deriblant Oslo Ap.

- Viktig å få avklart

Nå er det klart at moderpartiet på Stortinget ikke griper inn.

- Vi tar ingen nye initiativ slik saken står nå. Arbeiderpartiet holder fast ved Stortingets vedtak om at saken gjelder kun dem som er henvist til internflukt, skriver innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani i en sms til Dagbladet nå i påska.

Bakgrunnen er at tidligere statsråd Sylvi Listhaug (Frp) nylig avklarte overfor Stortinget at dagens praksis ikke er brudd på forvaltningsloven.

- Det har vært viktig for oss å få avklart dette. Jeg tar til etterretning av regjeringen mener dagens praksis er i tråd med lovens bestemmelser, sier Gharahkhani i sms-en.

Skuffet

Dermed er det ikke flertall på Stortinget for å endre instruksen, slik både KrF og SV har opplyst til Dagbladet at de ønsker.

Det er en stor skuffelse for oktoberbarnet «Armin». Den afghanske 18-åringen befinner seg i Spania, hvor han søkte asyl på tampen av fjoråret, etter å ha flyktet fra Norge.

- Jeg har ikke ord for å forklare hvordan det føles å miste muligheten, skriver han i en melding til Dagbladet.

- Det er helt urettferdig mot oss 35. Det var best å ikke anke på vedtaket fra UDI, skriver han.

Folk ramler fra

Det var i november i fjor at Stortinget gjorde sitt omdiskuterte oktoberbarna-vedtak, som skal gi anslagsvis 200 asylsøkere som har levd med midlertidige oppholdstillatelser i Norge, sjansen til å få sakene sine revurdert etter nye regler Stortinget har bestemt.

Problemstillingen som nå rammer 35 av oktoberbarna, skyldes at klageorganet UNE i noen tilfeller har brukt en en annen begrunnelse enn UDI når de har opprettholdt avslag på asylsøknader.

Enkelt forklart har de unnlatt å henvise til såkalt internflukt, noe som er ett av kravene dersom asylsøkerne skal få revurdert sine saker etter den nye instruksen.

Dette er blitt påstått å være feilbruk av lovverket, noe UNE og senere Listhaug har avvist.

Skuffet

Kritikere har også ment at asylsøkerne som faller utenfor stortingsvedtaket på grunn av praksisen, indirekte «straffes» for at de klagde på UDIs vedtak.

Nestleder Ine Johannessen i Vergeforeningen er skuffet over Aps avgjørelse.

- Vi er veldig skuffet over at Ap ikke har gjort noe for disse 35. Allerede i januar løftet Vergeforeningen denne problemstillingen med Gharahkhani, men Ap har ikke tatt dette på alvor.

Hun er ikke alene.

Gro Dregelid og minst en annen verge har også sendt klager til Sivilombudsmannen på vegne av seks afghanerne som har fått fjernet internflukt i UNEs vedtak.

- Det er merkelig at UNE og UDI kan komme med forskjellig konklusjon om sikkerheten i Afghanistan. De bruker jo samme kilde for vurderingene, sier Dregelid til Dagbladet.

136 søknader til nå

En rekke av de såkalte oktoberbarna er nå på flukt i Tyskland, Spania og Frankrike, men UDI antar at om lag 200 personer omfattes av den nye instruksen.

Per 28. februar har det kommet inn 136 søknader, ifølge UDI, de fleste fra afghanske menn som håper de omfattes av Stortingets vedtak.

Rundt halvparten av disse, 61, ser ut til å oppfylle Stortingets kriterier for å få saken sin behandlet på nytt, ifølge UDI.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!