Arnardo får på pukkelen

Leder Siri Martinsen gir Cirkus Arnardo på pukkelen etter at fire kameler var på rømmen i Arendal natt til torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): To kamerater fikk seg litt av en overraskelse da de var ute og gikk i Arendal natt til torsdag. Plutselig fikk de øye på fire store kameler som gikk langs veien.

På rømmen Hendelsen skjedde i Barbubukt utenfor Arendal sentrum. Kameratene gikk ut fra at kamelflokken hadde rømt fra Cirkus Arnardo, som har slått seg opp i byen. Guttene gikk dermed bort for å melde fra.

Like etter klokka 01.00 fikk de igjen øye på de løpske kamelene, og fikk fanget det hele på film.

Leder Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH sier at alle dyr som er på sirkus har behov for større areal enn de kan tilby dem.

- Ikke egnet - En parkeringsplass eller en fotballbane er ikke egnet for dyr som har stort bevegelsesbehov. Det gjelder ikke bare kameler, men også hester, lamaer og andre dyr som brukes på sirkus. Arnardo har i allefall valgt å ikke bruke elefanter i sitt sirkus i år. Denne hendelse med kameler på flukt i Arendal viser at han også bør la flere dyr få slippe ut av de trange plassene de bruker, sier Siri Martinsen.

- Jeg våknet av at det kom to gutter og banket på vognen min, sier Are Arnardo, sønn av direktør Arild Arnardo.

Rev gjerdene Dette er ikke første gang at kamelene har rømt. Det skyldes at de ikke står fastbundet, men kun er inngjerdet inne på sirkusområdet.

- Den ene kamelen hadde satt fast hårene sine i et strømgjerde uten strøm. Da den trakk seg tilbake ramlet gjerdet på bakken, og de kom seg ut.

Arnardo forteller at kamelflokken var ute i rundt 10 minutter.

- Kamelene var allerede på vei tilbake før jeg fikk kommet meg ut. Vi fikk samlet flokken og forsterket gjerdet. Kritikken fra Siri Martinsen får stå for hennes regning. Vi er opptatt av dyrevelferd. Hvert enkelt dyr skal kunne takle den situasjonen de er i, og det gjør kamelene vi har i år. Samtidig ønsker vi oss større innhegninger for dyrene slik de har med festplasser for sirkus i Danmark og Sverige. I år måtte vi la elefantene få fri fordi vi ikke har god nok plass, sier Are Arnardo.

Han understreker at kamelene er trygt tilbake i innhegningen og at de har det bra. Lørdag klokka 1800 går årets premiere for Cirkus Arnardo i Arendal.

Bekrefter sirkuset Operasjonsleder Øyvind Andersen i Agder politidistrikt bekrefter hendelsen.

- Det er ikke hver dag vi får melding om kameler på rømmen i Arendal, sier Andersen til Dagbladet.

Han understreker at det ikke var noen dramatikk eller fare for andre.

- De hadde vært ute en liten runde, men kom seg kjapt inn på området igjen. Vi har snakket med sirkuset og bedt dem passe på bedre, men det løste seg ihvertfall ganske kjapt, sier Andersen.

ROS OG RIS: Sirkusdirektør Arild Arnardo får ros for å ha pensjonert elefantene fra sitt sirkus, men nå får han også ris for å ha kameler sperret inne på små arenaer.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
ROS OG RIS: Sirkusdirektør Arild Arnardo får ros for å ha pensjonert elefantene fra sitt sirkus, men nå får han også ris for å ha kameler sperret inne på små arenaer. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer