Arnardo pensjonerer sirkus-elefantene

Cirkus Arnardo pensjonerer elefantene. Det er ikke plass til dem i år. Dyrevernere jubler.

FÅR IKKE VÆRE MED: Cirkus Arnardo har pensjonsert sine elefanter, men utelukker ikke at de kan komme tilbake et annet år.. 
Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
FÅR IKKE VÆRE MED: Cirkus Arnardo har pensjonsert sine elefanter, men utelukker ikke at de kan komme tilbake et annet år.. Foto: NINA HANSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen Noah sier at hun ble veldig glad da hun ble kjent med Arnardos beslutning i dag.

- Jeg ble også litt overrasket. Vi velger å tolke dette i aller beste mening når det kommer fra en aktør som tidligere har vært så steil i sin holdning om å bruke elefanter. Hvis de seinere likevel finner en liten flik av en plass til elefanter igjen, vil de få et stort troverdighetsproblem, sier Siri Martinsen til Dagbladet.

NOAH håper at dette er Arnardos første skritt mot fremtidens dyrefrie sirkus.

- Vi er helt enige med Arnardo i at elefanter trenger større plass enn et sirkus kan gi. Men også hester, kameler, lamaer og andre dyr trenger bevegelsesmuligheter og plass som overskrider det sirkuset kan oppvise. Også Veterinærinstituttet har understreket at det er grunn til bekymring for alle dyrs velferd i sirkus. Likevel er dette først og fremst en gledelig beskjed fra Arnardo og en beskjed de skal ha all ros for, sier Martinsen.

- I trygge hender Sirkusdirektør Arild Arnardo sier at dyrevelferd står i sentrum i Cirkus Arnardo.

FÅR ROS: Sirkusdirektør Arild Arnardo får ros fra NOAH etter at han har gjort kjent at elefantene ikke vil være med i år. Foto: Fridgeir Walderhaug/Cirkus Arnardo
FÅR ROS: Sirkusdirektør Arild Arnardo får ros fra NOAH etter at han har gjort kjent at elefantene ikke vil være med i år. Foto: Fridgeir Walderhaug/Cirkus Arnardo Vis mer

- Våre kameler, hester, katter, hunder, lamaer og ponnier er i de tryggeste hender. I årets 65 årsjubileum må derimot elefantene vike fordi det ikke lenger er plass til dem på sirkusplassene i Norge. De krymper stadig i størrelse. Fortetting i bysentra og grusbaner som bygges om til kunstgressanlegg setter begrensninger for hvilke steder vi kan besøke. Det er en trend vi må ta høyde for. En sirkussesong planlegges nemlig lang tid i forveien, sier Arild Arnardo.

Andre dyr Valget har stått mellom å beholde elefantene eller å kunne vise fram andre raser og flere dyr.

- Beslutningen om å velge bort elefantene i år ble tatt etter sesongen i fjor. De elefantene vi har hatt i vårt sirkus tidligere er blitt leid inn av dem som eier dem. I år opptrer de andre steder i Europa. På sikt forsvinner elefantene helt fra sirkus i Europa. Vi fikk en internasjonal lov allerede i 1974 om at det ikke lenger var lov å ta inn nye elefanter til Europa. Det skyldes at de indiske elefantene er utryddingstruet, sier Are Arnardo, som er sønnen til Arild Arnardo.

Flyvende hunder Ettersom sirkuselefantene blir eldre, vil det bli en naturlig avgang av elefanter. Det kommer ingen nye til.

- Vi kommer fortsatt til å ha dyr i vårt sirkus, men vi må ta hensyn til den plassen vi får tildelt. I år kan vi blant annet by på en flyvende border collie-duo og noe så sjeldent som dresserte huskatter. Dette betyr likevel ikke at det vil være uaktuelt å bruke elefanter igjen et annet år. Vi kommer til å forsvare vårt bruk av dyr i sirkus. De dyrene vi bruker takler tilværelsen godt, og etter vår mening er det nettopp det dyrevelverd handler om, sier Are Arnardo.

Demonstrasjon i Fredrikstad Cirkus Merano fortsetter å bruke elefanter. De hadde premiere på sin forestilling i Fredrikstad sist fredag.

- Vi var rundt 40 personer som hadde en demonstrasjon mot deres bruk av elefanter og andre dyr i Fredrikstad. Nå må vi bare håpe at de også slutter å bruke elefanter. Når Arnardo velger bort elefantene smuldrer også de politiske argumentene bort. Det holder ikke lenger å si at de må ha elefanter i sirkus for å få økonomien til å gå rundt, sier Siri Martinsen.

KAN KOMME TILBAKE: Are Arnardo utelukker ikke at elefantene kan komme tilbake et annet år. Foto: Fridgeir Walderhaug/Cirkus Arnardo
KAN KOMME TILBAKE: Are Arnardo utelukker ikke at elefantene kan komme tilbake et annet år. Foto: Fridgeir Walderhaug/Cirkus Arnardo Vis mer
JUBLER: Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH jubler over at elefantene er ute av Cirkus Arnardo. 
Foto: Berit Roald / SCANPIX
JUBLER: Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH jubler over at elefantene er ute av Cirkus Arnardo. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer