Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hylles for heltemodig innsats i gisseldrama

Arnaud byttet seg selv med et gissel. Døde i natt

Politimannen, som hylles for sin innsats i gisselsituasjonen i Frankrike fredag, er død. Totalt tre mennesker ble drept i angrepet.

HEDRES: - Han reddet liv, sier Frankrikes president om oberstløytnanten Arnaud Beltrame. Han døde i natt, etter å ha byttet seg selv med et gissel. Foto: Politiet
HEDRES: - Han reddet liv, sier Frankrikes president om oberstløytnanten Arnaud Beltrame. Han døde i natt, etter å ha byttet seg selv med et gissel. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et dramatisk angrep, som myndighetene betegner som terror, utspant seg i dag sør i Frankrike.

Først ble en mann skutt drept under en bilkapring i byen Carcassonne, før det ble skutt mot en gruppe på fire politifolk som var ute på joggetur. En politimann ble skadd i skuldra under angrepet.

Deretter tok en gisseltaker med våpen flere gisler på et supermarked i den lille byen Trebés. Totalt ble tre mennesker drept og 16 skadd i angrepene.

IS-soldat

Den 26 år gamle Redouane Lakdim, opprinnelig fra Marokko, ble skutt og drept av politiet i en aksjon mot supermarkedet fredag ettermiddag. Politiet mener 26-åringen sto bak alle angrepene.

NYE AKSJONER: En væpnet mann tok gisler på et supermarked sør i Frankrike tidligere i dag. To ble drept under gisseltakningen. I kveld gjennomførte politiet nye ransakinger i Carcasona i nærheten. Foto: AP /Emilio Morenatti / NTB Scanpix
NYE AKSJONER: En væpnet mann tok gisler på et supermarked sør i Frankrike tidligere i dag. To ble drept under gisseltakningen. I kveld gjennomførte politiet nye ransakinger i Carcasona i nærheten. Foto: AP /Emilio Morenatti / NTB Scanpix Vis mer

Lakdim skal selv ha ropt «Allahuh akbar» (Gud er stor) da gisselsituasjonen startet, og hevdet selv han var en IS-soldat. IS tok også på seg ansvaret for angrepet i etterkant.

- Han gikk inn i supermarkedet, ropte «Allahu Akbar» og hevdet han var en IS-soldat og klar for å dø for Syria, før han skjøt mot en kunde og en ansatt, sier François Molin i antiterrorpolitiet.

Ifølge Molin var 26-åringen en kjenning av politiet, men etter oppfølging av etterretningstjenesten skal det ikke ha vært noen tegn på at mannen var en terrortrussel, skriver BFMTV.

Politimann ofret seg

Hadde det ikke vært for politimannen Arnaud Beltrame kunne enda flere liv gått tapt i angrepet.

AKSJONERTE: Et stort antall politifolk aksjonerte mot supermarkedet Super U i Trebès i Sør-Franrkrike tidligere i dag. Arnaud Beltrame pekes på som den store helten i aksjonen. Foto: REUTERS / Regis Duvignau / NTB Scanpix
AKSJONERTE: Et stort antall politifolk aksjonerte mot supermarkedet Super U i Trebès i Sør-Franrkrike tidligere i dag. Arnaud Beltrame pekes på som den store helten i aksjonen. Foto: REUTERS / Regis Duvignau / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge innenriksminister Gérard Collomb ventet Beltrame (45) sammen med politikollegene sine utenfor supermarkedet. Da to personer hadde blitt skutt, byttet han frivillig plass med et av de kvinnelige gislene. Hun fikk slippe fri, mens Beltrame måtte bli igjen inne i butikken ubevæpnet, skriver AFP.

Politioberstløytnanten la imidlertid igjen telefonen sin på bordet i butikken, slik at spesialstyrkene som sto utenfor kunne følge bevegelsene inne i butikken.

Den terrormistenkte skal deretter har truet med å sprenge supermarkedet i lufta om politiet nærmet seg.

Til slutt begynte den terrormistenkte å skyte, før politiets spesialstyrker slo til umiddelbart. Fransk-marokkaneren Redouane Lakdim ble skutt og drept av politiet i angrepet, men han hadde rukket å treffe den heltemodige politimannen, som var det siste gisselet igjen.

- Kjemper mot døden

Beltrame ble alvorlig skadd, og ble umiddelbart fryktet til sykehuset.

- Han kjemper mot døden, sa Frankrikes president Emmanuel Macron på en pressekonferanse i kveld, ifølge BFMTV.

- Han reddet liv, erklærte presidenten.

- Jeg vil hedre motet til overbetjenten som er alvorlig skadd. Det var en heltemodig handling, sa innenriksminister Gérard Collomb.

Tidlig lørdag morgen melder BBC at livet ikke sto til å redde. Fransk politi opplyser at Beltrame er død.

En ansatt på supermarkedet og en kunde ble drept i angrepet. En av de tre drepte var en portugisisk statsborger.

Politimannen Arnaud Beltrame er en del av det franske Gendarmerie, en politistyrke organisert på militært vis. Han ble i år nestsjef for styrken i det sørlige Frankrike. I 2012 fikk Beltrame utmerkelsen ridder av Æreslegionen, skriver Le Figaro.

Kjæreste pågrepet

Seinest i desember i fjor skal løytnanten ha deltatt i en øvelse der massedrap på et supermarked ble simulert.

En ny person ble i kveld pågrepet i angrepet. Ifølge François Molin ved antiterrorpolitiet i Frankrike er den pågrepne en person med nær tilknytning til den antatte gjerningsmannen Redouane Lakdim.

Ifølge franske medier er det snakk om kjæresten til 26-åringen.

Krav om løslatelse

Det pågikk lenge forhandlinger mellom politiet og den væpnede gjerningsmannen på supermarkedet.

Ifølge flere medier krevde Lakdim at Salah Abdeslam, tiltalt for terrorangrepene i Paris i november 2015, skulle løslates.

Det var lenge uklart hvor mange gisler som befant seg inne i bygningen, men ifølge Reuters skal det ha vært totalt åtte gisler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!