Arne har bodd i bilen siden 2018:

Arne (44) fikk mareritt-SMS

Da Arne Eriksens (44) fritidsbolig plutselig sto i brann, ble en hvit pickup redningen.

LEI: Arne Eriksen innrømmer at det tærer på å bo i bilen. Foto: Privat
LEI: Arne Eriksen innrømmer at det tærer på å bo i bilen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det går nok ikke så veldig mye lenger. Når snøen kommer og temperaturen synker, blir det kaldt inne i bilen.

Det sier 44 år gamle Arne Eriksen til Dagbladet, på telefon fra sin Volkswagen Passat - bilen han tilbringer store deler av tida si i.

En oktoberdag for tre år siden var Eriksen på vei til Sverige for å hente noen vinduer som han skulle sette inn i fritidsboligen sin i Risberget i Våler kommune.

44-åringen husker at han dro hjemmefra tidlig på dagen, og ante fred og ingen fare da han tok turen over grensa. Men det han ikke var klar over, var at boligen hans sto i full fyr bare timer etter han satte seg bak rattet og kjørte mot nabolandet.

BRANN: Slik så tomta ut kort tid etter brannen i oktober 2018. Foto: Privat
BRANN: Slik så tomta ut kort tid etter brannen i oktober 2018. Foto: Privat Vis mer

Stusset over melding

Kort tid etter brannen fikk Eriksen en melding fra strømselskapet sitt, med beskjed om at strømavtalen hans var sagt opp.

44-åringen ringte strømselskapet for å høre hva som hadde skjedd.

- Jeg fikk beskjed om at huset hadde brent ned til grunnen og at det bare sto en askehaug igjen på tomta, forteller han.

- Hvordan reagerte du på den beskjeden?

- Jeg ble fortvilet og lurte på om det var 1. april. Jeg trodde det var en spøk, sier Eriksen som opplyser om at det ble opprettet sak, som seinere ble henlagt.

Dagbladet har vært i kontakt med politiet som bekrefter at saken er henlagt på bevisets stilling.

- Saken er henlagt på bevisets stilling. Den ble etterforsket som en straffesak med Eriksen som mistenkt, skriver politiadvokat i Innlandet politidistrikt, Maria Husebye Fossen, i en e-post til Dagbladet.

- Ut ifra sakens dokumenter opplyste Eriksen at boligen som brant ned var en fritidsbolig og at han selv hadde fast bostedsadresse i Sverige. Ut ifra slik saken framsto i 2018, var ikke dette en bolig Eriksen bodde i, skriver hun videre.

Les hva forsikringsselskapet svarer lenger ned i saken.

SENG: Bak i bilen sover Arne Eriksen. Foto: Privat
SENG: Bak i bilen sover Arne Eriksen. Foto: Privat Vis mer

Etter brannen hadde ikke Eriksen lenger noe sted å bo i Norge. Løsningen ble å flytte inn i bilen sin. En hvit pickup som han eide på det tidspunktet.

- Jeg hadde bilen en stund, men den tok kvelden for ikke lenge siden. Jeg fikk tak i Passaten for tre til fire uker siden. Det gikk ikke an å bo i en varebil lenger, forteller han.

Det å skulle bosette seg i en bil kan by på noen utfordringer, særlig når temperaturen kryper nedover gradestokken. Eriksen forteller at han har en utedo like i nærheten og at matlagingen stort sett foregår ved hjelp av bål.

- Blir det ikke kaldt når du sover i bilen om vinteren?

- Jo, det blir til tider veldig kaldt. Men bilen går på tomgang, slik at jeg får litt varme i alle fall.

UAKTUELT: «Chippen» blir med Arne Eriksen hvor enn han drar. Foto: Privat
UAKTUELT: «Chippen» blir med Arne Eriksen hvor enn han drar. Foto: Privat Vis mer

- Fullstendig uaktuelt

Etter at fritidsboligen hans i Våler brant ned, fikk han tilbud om å flytte inn i en kommunal bolig like ved. Her var det ikke tillatt med husdyr, noe som gjorde valget enkelt for 44-åringen.

- Det var fullstendig uaktuelt. Jeg har hatt hund i 30 år og jeg har brukt tre år på å trene opp den rottweileren jeg har nå. Det skjer ikke at jeg ofrer den, sier han klokkeklart.

Eriksen har fått flere tilbud om å flytte inn i campingvogn, men har av ulike årsaker inntil videre takket nei til det.

44-åringen håper det skal dukke opp en mulighet for et annet bosted, men inntil videre forbereder han seg på en vinter i bilen sammen med sin firbeinte venn, «Chippen».

GRAVE: Brannvesenet og millitæret jobber på spreng for å grave frem boligområder på La Palma. Reporter: Emma Dalen / Video: AP/TV CANARIA Vis mer

Forsikringsselskapet svarer

Som allerede nevnt ble saken etter hvert henlagt av politiet, men Eriksen hevder at han likevel ikke har fått noen penger fra forsikringsselskapet.

Bård Standal er ansvarlig for skadebehandling i Insr Insurance Group ASA (Insr). På grunn av taushetsplikt kan han ikke kommentere noe rundt enkeltsaker, men sier på generelt grunnlag at det er strenge krav i forsikringssaker.

- Bevisbyrden til forsikringsselskapet er streng i slike saker, men der hvor selskapet er av den begrunnede oppfatning at en brann med klar sannsynlighetsovervekt er påsatt, vil selskapet altså kunne avslå et forsikringsoppgjør – selv om politiet har henlagt selve straffesaken. Dette er prinsipper som er nedfelt gjennom Høyesterett sin tidligere behandling av slike brannsaker i forsikring, skriver Standal i en e-post til Dagbladet.

Han skriver også at de gjør egne undersøkelser i saker hvor politiet henlegger på bevisets stilling.

- I de tilfellene hvor påtalemyndigheten beslutter å henlegge en mistanke om brannstiftelse iht. «bevisets stilling» foretar selskapet likevel sin selvstendige vurdering av saken. Dette gjøres fordi beviskravet i straffesaker og i sivile forsikringssaker er noe forskjellig, skriver Standal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer