TIL SAK MOT STATEN: Enken Annelise Lund Gundersen, med sin advokat Helge Husebye Haug, er denne uka i retten.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TIL SAK MOT STATEN: Enken Annelise Lund Gundersen, med sin advokat Helge Husebye Haug, er denne uka i retten. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Arne (65) ble kjørt til feil sykehus

Det kan ha kostet ham livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arne Gundersen (65) skulle denne julidagen i 2006 stå opp litt tidligere enn vanlig for å rekke sin time hos hjertespesialistene på Ullevål Universitetssykehus.

Like etter han og kona Annelise sto opp, fortalte han at han hadde smerter i brystet. Ti år tidligere hadde han hatt et hjerteinfarkt, og har siden da hatt en hjertestans og operert inn en hjertestarter i brystet. Annelise forteller at hun ringte nødtelefonnummeret 113, og at det kom to ambulanser til huset deres i Askim.

Ble med Det nærmeste sykehuset var i Moss, og lå omtrent 40 minutters kjøring unna. Hjertespesialistene på Ullevål sykehus var 50 minutter unna. På Ullevål sykehus har de muligheten til å gi livreddende behandling til pasienter med STEMI-infarkt, som de ikke kan gi i Moss.

- Jeg ble med i ambulansen, og sa hele tiden at de måtte kjøre til Ullevål, det gjorde Arne også, sier Annelise.

Arne døde to timer etter han kom fram til sykehuset i Moss. Obduksjonsrapporten viser at dødsårsaken helt klart var et hjerteinfarkt.

- Jeg spurte en sykepleier om hvorfor de ikke kunne hjelpe Arne, hun svarte at de ikke hadde mulighet til det, sier Annelise.

Tidligere har pasientklagenemnda avvist at det ble gjort noe feil i behandlingen av Arne. Denne uka begynte rettssaken, Annelise Gundersen fastholder at helsepersonellet ikke gjorde alt de kunne for å redde Arnes liv.

- Løpet kjørt Rettssakens sakyndige, doktor Rune Wiseth, professor ved NTNU i Trondheim, konkluderte i retten med at Arne skulle ha blitt sendt til Ullevål.

Avdelingsoverlege ved kardiologisk avdeling ved Ullevål sykehus, professor Dan Atar, forteller at det i denne situasjonen var ambulansepersonellet, i samråd med leger, som ut ifra symptomene vurderte hvor pasienten skulle sendes.

- Pasienten hadde nok større sjanse for å overleve om han hadde blitt sendt til Ullevål, sier Atar.

KJØRT HIT: Arne Gundersen ble kjørt til Moss sykehus. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
KJØRT HIT: Arne Gundersen ble kjørt til Moss sykehus. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Da de kjørte til Moss, og ikke Ullevål, var i realiteten løpet kjørt for Gundersen, sier hjerteekspert dr. med. John Kjekshus.

- Ingen årsakssammenheng Helge Husebye Haug, som er Gundersens advokat, sier at det er et grovt brudd på vanlige medisinske behandlingsprinsipper og gjeldende retningslinjer for behandling av infarkt pasienter at Arne ikke ble sendt til Ullevål.

- Det vil stride mot den alminnelige rettsfølelse i samfunnet om staten etter et slikt brudd på sin behandlingsplikt skulle slippe unna et erstatningsansvar basert på en hypotese om at pasienten hadde en høy dødelighetssannsynlighet selv om han hadde fått den behandling han hadde krav på, sier Helge Husebye Haug, som er Gundersens advokat.

Advokat Roger Rosvoll, som representerte staten i denne saken, sier at det involverte helsepersonellet gjorde det de kunne for å redde Arnes liv.

- Vi ser ikke at det foreligger en årsakssammenheng mellom en eventuell svikt og utfallet i saken, livet sto desverre ikke til å redde, sier Rosvoll til Dagbladet.

- INGEN ÅRSAKSSAMMENHENG: Roger Rosvoll, advokaten som representerer staten, sier at livet til Arne desverre ikke kunne reddes.' 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- INGEN ÅRSAKSSAMMENHENG: Roger Rosvoll, advokaten som representerer staten, sier at livet til Arne desverre ikke kunne reddes.' Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer