Svindel  : - Det er svindel når du presenterer noe som ikke er sant. Jeg ble fremlagt tall for tapsprosenter og andel lån til inkasso som har vist seg å ikke stemme i det hele tatt, sier Arne Fredly. Foto: Finansavisen.
Svindel : - Det er svindel når du presenterer noe som ikke er sant. Jeg ble fremlagt tall for tapsprosenter og andel lån til inkasso som har vist seg å ikke stemme i det hele tatt, sier Arne Fredly. Foto: Finansavisen.Vis mer

Arne Fredly føler seg rundlurt: - Det er svindel

Investor Arne Fredly er blant de rammede av skandalen i kreditt­selskapet Trustbuddy, og varsler søksmål mot gründer Jens Glasø.

(Finansavisen): En god gammeldags finansskandale er under opprulling i den Stockholm-noterte låneformidleren Trustbuddy, skriver Finansavisen.

Gründer og eks-sjef Jens Glasø (43) og det tidligere styret er politianmeldt etter at det svenske finanstilsynet avdekket alvorlige uregelmessigheter i selskapets utlånsvirksomhet.

Har penger innelåst Trustbuddy har satset på kompislån, som enkelt forklart betyr at de mottar innskudd fra privatpersoner som igjen lånes ut til andre privatpersoner, mot en rentekompensasjon.

Det siste året har flere kunder opplevd problemer med å få tilbakebetalt sine innskudd. En ny ledelse kom på plass i september, og har så langt avdekket langt større utlånstap enn tidligere rapportert.

Handelen i aksjen har vært stoppet siden 7. oktober, og det er ikke lenger mulig å gjøre hverken uttak eller innskudd.

Blant investorene som har penger innelåst, er investor Arne Fredly.

- Jens Glasø har veldig mye å svare for. Det planlegges et massesøksmål mot ham og det gamle styret, og det vil jeg bli med på når den tid kommer, sier Fredly til Finansavisen.

- Lovet gull og grønne skoger Fredly risikerer å tape 5—6 millioner kroner som er plassert i låneplattformen til Trustbuddy.

Bakgrunnen for dette er at han deltok i en emisjon i selskapet i desember 2013, sammen med det engelske fondet Arrow og hedgefondforvalteren Svein Høgset.

Et av vilkårene var at investorene også skulle plassere penger i låneplattformen, og Fredly bidro med tre millioner euro. I henhold til avtalen skulle han få tilbake pengene etter et år, men det viste seg lettere sagt enn gjort.

I likhet med flere andre kunder venter han fortsatt på fullt oppgjør.

- I verste fall taper jeg disse pengene, men sannsynligvis blir det ikke så ille, sier Fredly.

Han opplyser at han uansett er i pluss på Trustbuddy. Aksjene fra 2013-emisjonen ble solgt etter en kursoppgang på 200 prosent det første halvåret.

De 4,4 millioner svenske kronene han satset i en emisjon før jul i fjor, er imidlertid solgt med tap.

- Egentlig var jeg veldig skeptisk, men Glasø lovet gull og grønne skoger, og klarte å overtale meg. Han har fortalt usannheter hele veien, og svindel kan du aldri garantere deg mot, sier Fredly.

Ponzi - Hvordan kan du være så sikker på at det er snakk om svindel, og ikke en feilslått forretningsplan?
- Det er svindel når du presenterer noe som ikke er sant. Jeg ble fremlagt tall for tapsprosenter og andel lån til inkasso som har vist seg å ikke stemme i det hele tatt. Mine penger har ikke gått til utlån, men til andre som har villet trekke ut pengene sine. Slik er det ikke lov å holde på, sier investoren.

Granskningen har blant annet avdekket et hull på 44 millioner mellom innskutt kapital fra långivere og tilgjengelige midler på klientkonti.

Av en total låneportefølje på 300 millioner kroner har man ikke klart å spore 37 millioner til spesifikke långivere.Fredly mener det hele minner om en klassisk Ponzi-svindel, hvor nye kunders investeringer finansierer gevinstene til dem som ønsker å ta disse ut.

- Konklusjonen er at jeg blir enda vanskeligere å lure neste gang. Jeg skal aldri mer investere når magefølelsen er dårlig, sier Fredly til Finansavisen.

- Trist å bli gjort til syndebukk - Arne får selv stå for sine uttalelser, men de faller på sin egen urimelighet, sier Trustbuddy-gründer Jens Glasø til Finansavisen.

Sørlendingen er tidigere aksjemegler i Christiania Securities og forvalter i Optimum. Etter å ha startet Trustbuddy i 2009, trakk han seg som adm. direktør i desember 2014, men er fortsatt nest største eier med 13,4 prosent.

I går ettermiddag var han kun kjent med saken gjennom påstandene omtalt i media.

- Det er selvsagt trist å bli forsøkt gjort til syndebukk uten å vite hva som har skjedd eller hva vi angivelig anklages for, sier han.
Flere nyheter: Venter «perfekt storm» innen tank
- Vi har tilstrekkelig finansiell takhøyde
Har plassert 885 mrd. i fond