Arne Johannessen om politi-flausen som gjør vondt

Mener politiet må bli mer ydmyke, og bedre på «erfaringslæring».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladets live-studio i dag morges snakket lederen i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, om politiets evne og vilje til å lære av 22. juli-tragedien.
- Vi er nødt til å være mer ydmyke, og viljen til å lære må høyere på dagsorden. Første bud da er å erkjenne feil, sier Johannessen til Dagbladet etter sendingen.

- Faglig fælt Enkelthendelsen som står igjen som selve symbolet på alt som gikk galt da Anders Behring Breivik gjennomførte sitt massedrap, er da gummibåten med politiets beredskapstropp nesten gikk ned på vei til Utøya.

Johannessen erkjenner da også at noe gikk fryktelig galt i den situasjonen.
- Det er et bilde som er forferdelig, som er faglig fælt å leve med, sier Johannessen om TV-bildene av den overlastede gummibåten som har gått verden rundt.
- Faglig går det på yrkesstoltheten, som ble tråkket på, sier han, og legger til at politiet selv må ta skylda.

- Fraværende debatt Johannessen tror 22. juli markerer et skille i norsk politis evne til det han kaller «erfaringslæring».
- Det har vært for lite kultur for vilje og evne til læring og erkjenning av feil. Nå er vi i ferd med å få den kulturen, sier Arne Johannessen.

Han etterlyser en viktig debatt som han mener har vært nesten fraværende etter 22. juli.
- Det har nesten ikke vært debatt om hvordan vi kan forebygge store tragedier.
Johannessen mener debatten er vanskelig, fordi den handler om balansen mellom personvernet og politiets behov for å samle inn informasjon for å forebygge kriminalitet.

Dagbladets Martine Aurdal ville vite om politiet kan bli i stand til å ta folk som Breivik før de får utført terrorhandlinger.
- Det er umulig å svare ja eller nei til det. Men det er den aller viktigste debatten.

Nabokjerringer Arne Johannessen mener at ikke bare politiet må bidra, hvis folk som Breivik skal stoppes, men også helt vanlige «nabokjerringer».
- Det er et paradoks at Rena fikk en Oslo-gutt tilflyttende, som skulle såkalt «drive landbruk», uten at det skapte så mye nysgjerrighet av politiet fikk nødvendig informasjon, sa Arne Johannessen under intervjuet i Dagbladets livestudio.

Den nysgjerrigheten tror han ville vært der for noen år siden.

FLØT - SÅVIDT: Her er gummibåten som nesten gikk ned med beredskapstroppen ombord utenfor Utøya.
FLØT - SÅVIDT: Her er gummibåten som nesten gikk ned med beredskapstroppen ombord utenfor Utøya. Vis mer

Johannessen erkjenner likevel at det er politiet som har ansvaret for å skaffe seg nødvendig informasjon, og reiste spørsmålet om politiet gjennom sentralisering og nedleggelse av lokale stasjoner er i ferd med å organisere seg bort fra publikum.

BEREDSKAPSTROPPEN KOMMER: Her ankommer - endelig - beredskapstroppen til Utøya, etter nesten å ha gått ned med en rød gummibåt. Foto: Privat
BEREDSKAPSTROPPEN KOMMER: Her ankommer - endelig - beredskapstroppen til Utøya, etter nesten å ha gått ned med en rød gummibåt. Foto: Privat Vis mer