Arne Næss jr. bisatt

Bare familie og nære venner var til stede da Arne Næss jr. ble bisatt fra Holmenkollen kapell i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prest Per Anders Nordengen forrettet på engelsk under seremonien, av hensyn til Næss' utenlandske familie, blant dem hans tidligere ektefeller Diana Ross og Filippa Kumlin d'Orey. Ved siden av samboeren Camilla Astrup, var alle Næss' sju barn tilstede.

Rammen rundt seremonien var så vakker som den kunne bli, med snøtunge graner og gnistrende klart vintervær over det snødekte tømmerkapellet.

Seremonien varte i en time og da dørene åpnet seg, ble kisten båret av Arne Næss' fem største barn, samt en av hans beste venner fra New Zealand som har kjent Arne Næss i over 40 år. Oppå kisten lå et stort hjerte av røde roser og et like stort hjerte av hvite roser.

Sterkt preget

De to sønnene Ross Arne og Evan Olav som Arne Næss hadde sammen med popstjernen Diana Ross gikk bakerst av kistebærerne. Alle barna var sterkt preget av sorgen og gråt åpenlyst.

Også Arne Næss' onkel Arne Næss senior gråt åpenlyst da han kom ut etter bisettelsen, støttet av Diana Ross og sin kone Kit-Fai. I likhet med de nærmeste la også han blomster på kisten før den ble kjørt bort.

Lille Nicklas Amadeus på tre år satt på mamma Camilla Astrups arm og vinket forsiktig da bilen med farens kiste satte seg sakte i bevegelse.

Barna hovedpersonene

- Det var barna som var hovedpersonene under seremonien. De var alle framme og tente et lys for pappa, fortalte prest Per Anders Nordengen som forrettet under bisettelsen.

- Jeg håper jeg klarte å sette noen ord på den store smerten de sørgende føler. Dødsfallet kunne jo ikke skjedd på en mer dramatisk måte og for mange av de nærmeste er det fortsatt utenkelig at han er borte, sa Nordengen.

Han karakteriserte den timelange seremonien som enkel, verdig og svært følelsesmettet..

- Det var en sterk time, som jeg tror var viktig for sorgarbeidet, sa Nordengen. Fra barna talte døtrene Kathinka og Leona fra Næss' første ekteskap og 15-årige Evan Olav fra ekteskapet med Diana Ross.

Diana Ross sang

Diana Ross sang et av versene i negrospiritualen «Amazing Grace». For øvrig var det pianisten Håvard Gimse, trompetist Ole Edvard Antonsen og domorganist Kåre Nordstoga som sto for den musikalske delen av seremonien.. Ole Edvard Antonsen spilte også sin egen komposisjon «Landscapes»

Barnas siste musikalske hilsen til pappa var «Tears of heaven» av Eric Clapton.

Blant de mange kransene var en vakker oppsats med gule roser og andre blomster fra Kit-Fai og «store» Arne. «Kjære lille Arne. Takk for alt», var onkel og reservepappas siste hilsen til sin kjære nevø.

Diana Ross' siste hilsen var en vakker bukett med hvite blomster: «You are not alone. Diana Næss» sto det å lese på sløyfen.

Også Everest-vennene som var til stede i kapellet, hadde sendt en fjellformet blomsteroppsats: «Vi savner deg, Arne», sto det på deres siste hilsen.

Minnehøytidelighet

Senest innen 15. mars vil det bli arrangert en mer omfattende minnehøytidelighet i Oslo. Der vil øvrige venner til Arne Næss jr. og andre, inkludert mediene, få delta.

66 år gamle Arne Næss jr. omkom tirsdag 13. januar i en klatreulykke ved Cape Town i Sør-Afrika. Meningen var at han skulle ha kommet tilbake fra Sør-Afrika samme dag som han ble bisatt.

NTB

TRØSTET AV ROSS: Arne Næss Sr. blir trøstet av Diana Ross.
SORGFULLT FARVEL: Kisten ble båret ut av Holmenkollen kapell av barn av Arne Næss jr. På venstre side forfra og bakover, Leona Næss, Douglas, en venn av Næss gjennom 40 år, og Ross Arne Næss. På høyre side av kisten forfra og bakover Kathinka Næss, Christian Næss og Evan Olav Næss.