BANKKRISE: Arne Treholt reagerer kraftig på at folks sparepenger skal være med på å betale ned på den gigantiske gjelda Kypros står overfor. Her er han i byen Limassol, der han har bodd de siste 15 åra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BANKKRISE: Arne Treholt reagerer kraftig på at folks sparepenger skal være med på å betale ned på den gigantiske gjelda Kypros står overfor. Her er han i byen Limassol, der han har bodd de siste 15 åra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Arne Treholt vurderer å flytte

Frykter for framtida på kriserammede Kypros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble alle banker, bortsett fra Laiki og Bank of Cyprus, åpnet igjen etter å ha vært stengt siden forrige mandag.

Bankkunder som har over 750 000 kroner stående i Kypros' største bank, Bank og Cyprus, vil bli avkrevd en avgift på rundt 30 prosent av innskuddet.

Den spiondømte nordmannen Arne Treholt har bodd på Kypros i mange år. Han er administrerende direktør i investeringsfirmaet RIM Investment Management og mener selv at han ikke blir personlig berørt av dette.

- Jeg har ikke så mye penger at jeg står i fare. Men jeg føler med mine ansatte og andre som blir berørt av bankkrisen, sier Treholt til Dagbladet.

- Dramatisk Han beskriver Kypros som et sjokkrammet land etter at nyheten om at folks sparepenger kan stå i fare.

- Folk tror ikke det er sant at noen i Brussel kan sitte å si at de kan ta en del av pengene deres. Folk mister troen på at det er en solidaritet som eksisterer innenfor EU-samarbeidet, sier han.

Lørdag og søndag satt kypriotiske ledere i forhandlinger med EU i Brussel for å finne en løsning på krisen før fristen gikk ut i går. Det ble bestemt at bankkunder som har over 750 000 kroner stående i Kypros' største bank, Bank og Cyprus, vil bli avkrevd en avgift på rundt 30 prosent av innskuddet.

Det ble også bestemt at landets nest største bank, Laiki bank, skal splittes opp i en «god» og en «dårlig» del. Den «dårlige» delen skal avvikles over tid, mens resten skal slås sammen med Bank of Cyprus.

Avtalen skal stemmes over i parlamentet i dag.

Alvorlig krise Treholt opplever en oppgitthet blant folk og han frykter for bankvesenets framtid.

- Folk begynner å forstå at det ligger en alvorlig bankkrise i bunn. Dette er en dramatisk situasjon og unge mennesker med familie frykter for hva morgendagen vil bringe, sier Treholt.

- Jeg frykter for hva som kommer til å skje.

Han tror dette er en krise innad i eurosystemet og frykter at dette kan ha en smitteeffekt til andre land.

På flyttefot For et halvannet år siden begynte selskapet han er medeier i å flytte avdelinger til Praha i Tsjekkia. Allerede er IT- og salgsavdelinga flyttet. Nå vurderer han å flytte hovedkvarteret også.

- Flyttingen kommer ikke direkte som følge av bankkrisen. Vi har observert Sør-Europa veldig nøye og er kommet til at vi må vurdere hvor vi vil satse, sier han.

Personlig vil ikke nordmannen gi opp Kypros riktig ennå. Om han selv vil flytte etter har han ikke ennå tatt stilling til.

- Livet har lært meg å ta ett skritt av gangen og ikke hoppe på konklusjoner. Jeg skal tenke meg godt om og snakke med andre innenfor mitt selskap, sier Treholt.