SAKSØKTE:  Arne Tumyr. Bildet er fra en Sian-demonstrasjon i 2009. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SAKSØKTE: Arne Tumyr. Bildet er fra en Sian-demonstrasjon i 2009. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Arne Tumyr saksøkte for ærekrenkelse etter rasismeutalelse. Tapte i retten

Retten avviste at bokmålsordboka kunne brukes som rettskilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å påstå at han bygger hele sin virksomhet på rasisme, er ærekrenkende, mente Arne Tumyr, leder for Stopp Islamiseringen av Norge i Agder. I oktober saksøkte han imam Akmal Ali fra Muslimsk Union Agder etter straffelovens paragraf 247.

Nettstedet Vepsen omtalte saken først.

«Bygger hele sin virksomhet på rasisme»
Utgangspunktet for saken er en uttalelse til NRK i forbindelse med et debattmøte. Ali uttalte da at han ikke ville stille til debatt mot Tumyr, og begrunnet det slik:
«Han bygger hele sin virksomhet på rasisme, hat, propaganda og mye løgn. Han er aldri villig til å høre på andre.»

Bokmålsordbokas definisjon
I dommen kommer det fram at Tumyrs advokat mener det bør legges til grunn et rasismebegrep som er alminnelig akseptert, altså den som kommer fram i Bokmålsordboka.

Retten mente Bokmålsorboka ikke kan brukes som «rettskilde av nevneverdig vekt», og har istedet lagt til grunn tolkningen til Sindre Bangstad (som var oppnevnt som sakkyndig) og Cora Alexa Døving i boka «Hva er rasisme».

Kultur faller innenfor
Der skriver de blant annet at en negativ generalisering og underordning av mennesker kan kalles rasisme uavhengig om den begrunnes med folks hudfarge, religion, språk eller kultur.

Det står også i dommen at retten anser det som underlig at Tumyr har uttalt at Islam er en kreftsvulst, og så saksøker for ærekrenkelse for uttalelser de mener er mildere.

Frifunnet
Retten fant at Ali hadde grunnlag for uttalelsen om Tumyr. Ali ble dermed frifunnet, og Tumyr ble dømt til å betale Alis saksomkostninger.

Ankefrist er på én måned. Det er ikke kjent om Tumyr vil anke.