Arnes nye liv

ALFAZ DEL PI på Costa Blanca (Dagbladet): Arne Kristensen (77) smiler. For en måned er blokkleiligheten på Tveita byttet ut med sol, sand, hav og ikke minst omsorg på det norske feriehjemmet for eldre, Finca El Romeral, i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilo tyngre og med et smil om munnen tar Arne Kristensen oss imot på terrassen til det norske feriehjemmet for eldre i Alfaz del Pi. Her på den tidligere appelsinplantasjen har han det godt.

- Her nede prater alle med hverandre. Jeg opplever at de andre eldre er i samme situasjon som meg. De ønsker kontakt. Nå går jeg rundt med en god følelse inn i meg. Jeg gleder meg til neste dag, forteller Arne med glød i stemmen.

Livet til den tidligere vaktmannen i Oslos rådhus har fått ny mening siden han sto fram med sin historie om ensomhet i Dagbladet. Han som for en måned siden følte seg helt alene i verdens beste land har allerede sendt 12 postkort fra Spania til nye venner i Norge.

- Tok opp lån

- Jeg har spart i flere år til denne turen, men måtte i tillegg ta opp et lån på 20000 kroner i Postbanken for å klare det. Prislappen på 39000 kroner for det månedslange oppholdet er likevel verdt hver krone, sier han.

På den overbygde terrassen med vifter i taket samles de 12 eldre til mat, prat, høytlesning, musikk og spørrelek.

- Pleierne har tid til å prate her, og spesielt godt liker jeg at de leser høyt fra spørrebøker om kultur og samfunn for oss. I går klarte jeg å svare rett på nesten alle spørsmålene, sier en litt stolt Arne.

Tre ganger i uka trener han med en fysioterapeut. Noe som har gjort at balansen hans er blitt mye bedre. Gåstolen til Arne kan nå lett erstattes av en arm å holde i. Ferdigmaten hjemme i Norge er byttet ut med smakfulle retter tilberedt av den norske kokka. Den magre skikkelsen er blitt fyldigere allerede etter ei uke.

Først klokka sju om kvelden serveres middagen ute på terrassen, et klokkeslett hvor flere av brukerne er vant med å bli lagt på norske sykehjem.

- Noen av de eldre blir nesten forskrekket når de skjønner at her er det ingen som skal ha dem til sengs til faste tider. Jeg mener at vi gjør en dårlig jobb hvis alle er lagt til klokka 22, sier Rune Helmersen, som har jobbet mange år som styrer på sykehjem i Norge.

Shopping og strandliv

Arnes nye liv har vart i litt over ei uke, og til nå har han rukket både kafébesøk, litt shopping og titting på strandlivet i Benidorm. Badebyen ligger en kort biltur unna.

- Jeg er ikke noe glad i å bade, men jeg liker å se på alle menneskene, sier Arne. I morgen skal på handletur for å kjøpe ei grå penbukse og ei ytterjakke til det kjølige høstværet som venter hjemme.

Han gruer seg ikke til å reise hjem til blokka og alenetilværelsen.

Mange venner

- Livet mitt er et annet nå. Etter at jeg sto fram i Dagbladet, er dagene blitt lyse, sier Arne og gir noen eksempler:

- Edel Linn fra Nordstrand ringer meg daglig, tar meg med på bilturer og inviterer meg på middag. Olav, teknikker i Den Norske Opera, ringer daglig, og har tatt meg med i Operaen og på sirkus. Et samboerpar fra Bærum tar med kaffe og kaker og besøker meg på søndager. En besøksvenn fra Oslo Røde Kors kommer jevnlig og Haugerud menighet henter meg en gang i uka til kaffetreff. Rolf Johan på Vinstra har invitert meg dit på 14 dagers gratis opphold. Jeg har fått være med på en «Hotel Cæsar»-innspilling, og mange barn har laget flotte brev og tegninger til meg. Noen barn har bakt boller og kommet på døra, og Berit og Anne Lise i blokka hjelper hvis det er noe jeg trenger. Ukebladet Familien har gitt meg gratis abonnement, slik at jeg får noe i postkassa også, sier Arne og legger til:

- Det er mange som bryr seg og det varmer veldig, sier den ikke lenger ensomme Arne Kristensen.

I GODT SELSKAP: Arne ved middagsbordet med (f.v.) Inger Elisabeth Stenbo (76), Olga Mikalsen (87) og Franziska Amundsen (94).
STRÅLER: Livet til den tidligere vaktmannen Arne Kristensen (77) har fått ny mening siden han sto fram med sin historie om ensomhet i Dagbladet. Nå koser han seg på ferie i Spania og har mange nye venner som venter på ham når han kommer hjem igjen. Arne har allerede sendt 12 postkort fra Spania til sine nye venner.