Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arnold har aldri vært mindre populær

Sliter ikke bare med konas mobilvaner.

UPOPULÆR: Arnold Schwarzenegger, her fotografert sammen med New York-ordfører Michael Bloomberg (t.v) og Pennsylvania-guvernør Ed Rendell, da de alle tre ga støtte til Barack Obamas helsereformplaner, har problemer på hjemmebane i California. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
UPOPULÆR: Arnold Schwarzenegger, her fotografert sammen med New York-ordfører Michael Bloomberg (t.v) og Pennsylvania-guvernør Ed Rendell, da de alle tre ga støtte til Barack Obamas helsereformplaner, har problemer på hjemmebane i California. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Gårsdagen var ikke California-guvernør Arnold Schwarzeneggers aller beste.

Ikke bare måtte han stramme opp kona Maria Shriver, etter at hun brøt loven Schwarzenegger selv innførte i staten, da hun snakket i mobiltelefon samtidig som hun satt bak rattet.

Han fikk også presentert den siste meningsmålingen som viser at han aldri har vært mer upopulær blant velgerne i staten enn nå.

Var populær tidligere

Undersøkelsen, som viser såkalt approval rating, viser at bare 27 prosent nå er fornøyd med jobben guvernøren gjør. Det er ned seks prosentpoeng fra forrige måling, som ble presentert i april, melder nyhetsbyrået AFP.

Med det er Schwarzenegger omtrent på samme popularitetsnivå som George W. Bush var på slutten av sin andre presidentperiode. Bush forlot Det hvite hus med historisk lav popularitet.

Den tidligere filmstjerna har vært guvernør i California i seks år. Han har lenge vært svært populær, og blitt sett på som en republikaner som var dyktig til å samarbeide med demokratene for å få gjennom brede forlik.

I september 2004 var 65 prosent fornøyd med ham, og republikaneren ble ganske enkelt gjenvalgt i 2006.

Økonomiproblemer

Schwarzeneggers popularitet har dalt i takt med at statens økonomiske problemer har økt.

Budsjettunderskuddet i California i 2009-2010 er på 26,3 milliarder dollar. Arbeidsledigheten er på rekordhøye 12 prosent. Og boligmarkedet har nærmest kollapset.

Kassa er så slunken at offentlige ansatte har opplevd å få lønna utstedt i et slags gjeldsbrev.

Schwarzenegger selv sa det slik i sommer:

- Lommeboka vår er tom, banken er stengt og kreditten er tørket opp.

California ble lenge sett på som en suksesstat med godt skolevesen, helseordninger mange andre stater ikke har tatt seg råd til og en offensiv miljø- og klimapolitikk. Men staten gjorde seg avhengig av skatteinntekter fra velstående mennesker og suksessrike bedrifter. Da de ble rammet av finanskrisa, kutta det mye av inntektsgrunnlaget.

Situasjonen har ikke blitt bedre av det særegne politiske systemet i staten, der det blant annet kreves et to tredjedels flertall for å få banket gjennom et budsjett.

Det krever kompromisser mellom demokratene og republikanerne, noe som har vist seg vanskelig etter finanskrisa.

Det anerkjente nettstedet Politico har tidligere satt California på lista over delstatene som er aller vanskeligst å styre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling