Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arnold sa nei til Erik Solheim

Ministeren håpet på miljømøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) håpet å få møte Californias grønne guvernør Arnold Schwarzenegger. I går fikk han avslag.

- Jeg håpet virkelig å få treffe Arnold og er selvfølgelig skuffet. Men min erfaring er at det er vanskeligere å få møte en guvernør i en amerikansk delstat enn en president i andre land, sier Erik Solheim til Dagbladet.

- Avansert

Det eksklusive møtet var satt opp til neste onsdag, dagen hvor Solheim innleder sitt tre dager lange besøk i California. Men i går fikk de beskjed om at den tidligere actionskuespilleren ikke hadde anledning. Solheim synes «Terminators» forvandling er unik.

- Vi er i den fantastiske situasjonen at California er gått til rettssak mot sentraladministrasjonen for å få lov til å føre en mer miljøvennlig politikk. Hvis noen for noen år siden hadde satt pengene sine på at Arnold kom til å bli verdens nye miljøikon, ville de vært millionærer i dag, sier han.

- Hva kan Norge lære av California?

- Business; hvor viktig det er at næringslivet blir en medspiller i miljøkampen. Det er ikke mulig å få til virkelige forandringer uten å ha næringslivet med seg. Og California er kanskje det mest avanserte stedet på kloden når det gjelder teknologisk nytenkning.

Grønt forbilde

MÅTTE SI NEI: Californias guvernør Arnold Schwarzenegger måtte si nei til å møte miljøvernminister Erik Solheim når han reiser til California. Foto: MAX WHITTAKER/REUTERS/SCANPIX
MÅTTE SI NEI: Californias guvernør Arnold Schwarzenegger måtte si nei til å møte miljøvernminister Erik Solheim når han reiser til California. Foto: MAX WHITTAKER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Guvernør Schwarzenegger undertegnet i 2006 en avtale som forpliktet staten til å kutte CO2-utslippene med 25 prosent innen 2020. Samtidig lovet Arnold at den bensinslukende staten skulle bli verdens beste i kampen mot global oppvarming. Men føderale myndigheter mente at California ikke hadde lov til å presse bilindustrien til å kutte 30 prosent av utslippene fra nye biler. I begynnelsen av januar leverte de et søksmål mot Bush-administrasjonen for å få endret beslutningen. Selv har Arnold solgt tre av sine miljøversting-biler. Han har fire Hummere igjen, men de er bygd om til å kjøre på matolje.

Et lite håp

Selv om Erik Solheim er skuffet over avslaget fra Arnold, har han ikke gitt opp helt å møte ham.

- Jeg håper i det minste å få møte hans miljøvernminister. Og vi skal ha en lang rekke samtaler med sentrale folk på miljøfeltet i California, blant annet i bedrifter og universitetsmiljøet, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media