MILJØARONOLD: California og guvernør Arnold Schwarzenegger, her i samtale med Robert Klein, saksøker Bush-regjeringen. Foto: EPA/CINDY CHEW/Scanpix
MILJØARONOLD: California og guvernør Arnold Schwarzenegger, her i samtale med Robert Klein, saksøker Bush-regjeringen. Foto: EPA/CINDY CHEW/ScanpixVis mer

Arnold saksøker Bush-regjeringen

Mener de forsøker å rasere USAs miljølovgivning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i California mener president George W. Bush forsøker å rasere USAs miljølovgivning før han forlater Det hvite hus, og går nå til søksmål mot den føderale regjeringen.

Tidligere denne måneden la innenriksdepartementet i Washington fram endringer i regelverket knyttet til loven om truede arter. Heretter skal det bli lettere for myndighetene å gi tillatelse til gruvedrift, tømmerhogst og annen virksomhet, uten å hente inn råd fra vitenskapsfolk utenfor etaten hvor beslutningen tas.

- Dessverre har Bush-regjeringen en motvilje mot å bruke solid forskning. Dette siste angrepet kommer idet Bush er på vei ut døra. Det er uakseptabelt, sier Californias justisminister Jerry Brown.

Tidkrevende

Målet med søksmålet er å forsinke regelendringene slik at Barack Obama får mulighet til å vurdere dem når han overtar som president på nyåret.

Obama har sagt at han uansett vil jobbe for å omgjøre Bush-regjeringens forandringer i miljøregelverket. Men hvis de allerede er gjennomført når han flytter inn i Det hvite hus, vil denne prosessen ta lang tid.

Også flere miljøorganisasjoner har anlagt sak mot regjeringen i et forsøk på å stanse regelendringene som de mener svekker beskyttelsen av truede dyre- og plantearter.

Biologer

Innenriksdepartementet insisterer på at også det nye regelverket vil beskytte truede arter. Formålet med forandringene skal være å sikre raskere saksbehandling i forbindelse med ny næringsvirksomhet.

I dag må statlige biologer vurdere nye kraftverk, demninger, gruver og andre prosjekter, også når det i utgangspunktet ikke mistenkes at de vil være en belastning for truede arter.

Hvis George W. Bush får det som han vil, trenger ikke lenger etatene som gir tillatelser til denne type virksomhet, å lytte til andre enn sine egne eksperter. Dermed svekkes en 35 år gammel ordning som baserer seg på uavhengige ekspertvurderinger.

Det nye regelverket gjør det i tillegg umulig å bruke loven om beskyttelse av truede arter til å vurdere effekten av klimagasser på økosystemer, for eksempel når det foreslås å bygge nye veier og kraftverk.

(NTB)