Arnold til hjembyen: - Fjern navnet mitt

Guvernør Arnold Schwarzenegger er sur på kritikken etter henrettelsen av Stanley «Tookie» Williams.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Nå ber han hjembyen Graz i Østerike om å fjerne hans navn fra byen. Politikere i byen har kritisert guvernøren for at han ikke benådet Williams, og har startet en underskriftskampanje for å fjerne hans navn fra Arnold Schwarzenegger Stadion.

«Kjære ordfører,» skriver Schwarzenegger til byen ifølge Associated Press. «Etter all sannsynlighet, vil jeg i min periode som guvernør måtte ta liknende og like vanskelige avgjørelser. For å skåne ansvarlige politikere i byen Graz flere bekymringer, trekker jeg fra i dag tilbake deres rett til å bruke mitt navn i forbindelse med Liebenauer Stadion.»

Stadionen ble omdøpt til Arnold Schwarzenegger Stadion i 1997. I brevet - som ble fakset til bystyret i går - ber guvernøren om at hans navn fjernes innen nyttår.

Han ber samtidig om at byen ikke lenger bruker hans navn, og skriver at han heller ikke lenger ønsker å være æresborger av byen og derfor også vil returnere ringen han fikk som æresborger.

- Etter at det offisielle Graz ikke lenger ser på meg som en av deres egne, har ringen mistet sin betydning og verdi for meg. Den er allerede sendt i posten, skriver han.

Barnebokforfatteren Stanley «Tookie» Williams (53) ble henrettet rett etter midnatt tirsdag 13. desember. Han var dømt for fire drap i 1979, men fastholdt hele tiden sin uskyld. Williams ble senere nominert til Nobels fredspris fem ganger for sin kamp for å holde ungdom borte fra gjengmiljøene.

Guvernør Schwarzenegger sa at Williams ved å hevde sin uskyld ikke viste noen anger for drapene, og ville derfor ikke benåde ham. Det førte til mye kritikk mot den tidligere østerikeren fra europeiske politikere og menneskerettsgrupper.

En annen fange skal henrettes i California 17. januar.

SUR: Guvernør Schwarzenegger er sur på hjembyen etter all kritikken. Her taler han på en juleforestilling på et ungdomsenter i Los Angeles 17. desember.