Arnolds amerikanske drøm

Arnold Schwarzenegger har ikke spilt inn en ny film den siste uka. Det bare virker sånn. Dagbladet har fulgt verdens best betalte skuespiller som onsdag kan være guvernør i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-CALIFORNIA (Dagbladet):

Bob Marleys «No woman, no cry» låter fra høyttalerne i San Diego Convention Center. Flere tusen mennesker i alle farger og fasonger venter på mannen som er brettet ut på forsida av Los Angeles Times denne torsdagsmorgenen: Seks kvinner forteller at de har blitt seksuelt trakassert av verdensstjernen som nå kjemper for å bli guvernør av California.

Marleys legendariske reggaelåt toner ut. Schwarzeneggers kampanjelåt, Twisted Sisters 80-tallshit «We're Not Gonna Take It», skrus opp idet teppet trekkes til side og Schwarzenegger har premiere på sin «California Comeback Express»-turné gjennom staten han vil styre. Publikum er i ekstase.

Etter at han har flashet sitt superstjernejernsmil i over ett minutt foran kameraene, innrømmer han: - Ja, det er sant, jeg har noen ganger oppført meg dårlig, og jeg vil beklage.

NOEN FORSØKER Å

overdøve den uventede beklagelsen ved å rope «Arnold! Arnold!». Tilskuerne virker et øyeblikk usikre og urolige, men Schwarzeneggers offensive vesen og voldsomme positivitet «and all those things» for Californias framtid, vel å merke hvis han blir guvernør, får publikum på bedre tanker.

Noen lurvete kvinnehistorier fra Hollywood stopper ikke kaliforniere, i hvert fall ikke nyfrelste republikanere som er lei av kjedelige politikere som har påført California vel 270 milliarder kroner i gjeld og som nå svarer med økte skatter og avgifter.

- Vi må få arbeidsplassene tilbake til California, vi må ta tilbake fantastiske Golden State, som en gang var full av håp og drømmer. Vi trenger entusiasme og optimisme, sier Arnold.

- Jeg har levd et fantastisk liv. Og folk spør meg hvorfor jeg gjør dette. Svaret er enkelt: Jeg vil gi tilbake til dette vidunderlige landet som har gitt meg muligheten til å leve ut mine drømmer. Derfor stiller jeg som guvernør, og jeg trenger din hjelp for å «terminere» den sittende guvernøren, sier han, etter å ha lagt ut om hvor helsvart situasjonen har blitt under den demokratiske guvernøren Gray Davis.

DEN BREDSKULDREDE

karen fra bygda Thal i Østerrike som ble millionær i eiendom i Los Angeles før han pumpet seg opp til å bli Mr. Universe og en kulesprutende Terminator, og attpåtil giftet seg inn i Kennedy-klanen, smiler med tommelen til værs i døra på kampanjebussen.

- I'll be back - as a governator, forsikrer filmstjernen til fans som vil ha autografer. Han bruker sine kjente replikker og Hollywood-karriere for alt det er verdt - og ja, selv bussene i kampanjen er oppkalt etter filmene hans. Selv forsvinner personifiseringen av den amerikanske drømmen ut av hallen i bussen kalt «The Running Man» på vei mot sin nye drøm.

Sammen med egne sikkerhetsvakter i mørke, svære firehjulstrekkere og blålys på alle kanter leder «The Running Man» og VIP-bussen «Total Recall» sirkuset på vei ut av byen mens fire tv-kanaler flakser over oss i sine helikoptre.

Dagbladet er på plass i bussen «Predator 4». (Og vi som hadde håpet på at vår buss skulle hete «Kindergarten Cop» eller «True Lies»).

DET ER ENNÅ MANGE

timer til havtåka letter i San Diego - og for Arnold Schwarzenegger.

«Oh, shake it baby, twist and shout,» rocker et lokalt band før Arnolds blå busser sklir opp på en markedsplass i Costa Mesa i Orange County. Flere hundre har utvidet lunsjpausen i kampanjen for Schwarzenegger og mot Los Angeles Times. Folk er forbannet på storavisa som «løper Gray Davis' ærend».

- Times lyver! Times lyver! - Arnold! Arnold! roper supporterne og hyler seg hese for «mannen som vil redde California».

Schwarzenegger har hele tida nektet å møte den sittende guvernøren til debatt. Han har bare møtt de fem øvrige seriøse guvernørkandidatene i en debatt, hvor spørsmålene var forhåndsannonsert i dagevis før tv-møtet. Likevel er kalifornierne begeistret over Schwarzenegger. På de siste meningsmålingene har han vel 40 prosent av stemmene.

- ARNOLD KOM TIL

California med to tomme hender, men bygde opp et imperium. Du kan ikke bli annet enn imponert av hans suksess, sier Annett Cutter fra San Bernadino. Hun kjefter på en av de andre 134 guvernørkandidatene, George B. Schwartzman, som kaller seg for «The Innovator». Så spyttet hagler har han i timevis forklart i utkanten av Schwarzeneggers kampanje at han vet hvordan kaliforniere virkelig lever - ikke en milliardær og filmstjerne fra Østerrike.

- Og hold kjeft! Arnold har lenge bevist at han bryr seg. Se på alle ungene som har et meningsfylt tilbud etter skolen på grunn av hans «skolefritids»-initiativ. Jeg tror ikke han blir en god guvernør. Jeg vet det, fortsetter Cutter.

HUN VINNER DEBATTEN

og forteller til applaus at hun håper Schwarzenegger fortsetter suksessen som «folkets guvernør», som den tilsynelatende moderate republikaneren kaller seg. Men manuset for hvordan California skal komme på beina igjen med Schwarzenegger, er alt annet enn tydelig. Det er også hovedgrunnen til at Schwarzenegger er ullen og holder fast på sin enkle Terminator-retorikk.

- Når jeg blir forbannet i mine filmer, ødelegger jeg ting, sier Schwarzenegger. Han står ved en massiv kran i Costa Mesa, og for å illustrere sin motstand mot den nye økningen i registreringsavgiften for biler, knuser han på Hollywood-vis en bil merket «nei til bilavgifter» av en betongblokk.

«We're Not Gonna Take It» synger Twisted Sisters igjen mens lærere ved Riley Elementary school gir barna instrukser for når de skal klappe i hendene og rope «Arnold! Arnold!». Samtidig treffer CNN Schwarzenegger inne på skolen, hvor han har fått omvisning.

- Skal vi ta det her eller foran alle ungene? spør CNN.

- Her, sier Schwarzenegger.

CNN vil ha utdypet beskyldningene i Los Angeles Times og beklagelsen han kom med i San Diego. De vil også gjerne høre Schwarzeneggers kommentar om Gail Escobars påstander, som fikk medias oppmerksomhet med sin demonstrasjon mot Schwarzenegger etter at hovedrolleinnehaveren dro fra Costa Mesa. Kvinnen hevder at Schwarzenegger truet med å voldta henne da hun var 16 år.

- Jeg husker ikke hva jeg har sagt og gjort gjennom åra, men dem jeg har ydmyket, vil jeg beklage overfor, gjentar Schwarzenegger. Han vil verken si om noen av beskyldningene medfører riktighet eller ei.

Da CNN viser oss råopptaket fra intervjuet i sin rullende redigeringsbuss, er det klart at Schwarzenegger er like utydelig om alle påstandene om sextrakassering som han er i sitt valgprogram.

ARNOLD SMILER BLENDAHVITT

i skolegården foran de pent oppstilte elevene. Han hilser på ungene, som er med i Schwarzeneggers «etter skole»-program. Tv-kameraene er igjen rettet mot Schwarzenegger, som nå forteller om sin egen oppvekst og skolegang i Østerrike, før han avslutter at han vil sørge for at barna vokser opp i et California med en fantastisk framtid.

- Det er dere som er vårt store håp. Jeg vil bidra til at dere som er unge i dag får oppfylt deres amerikanske drøm. Dere er alle vinnere, sier Arnold, før han må haste videre.

Mens støvet legger seg etter Arnolds rullende show i skolegården i kveldssola, melder tv-kanalen ABC at Schwarzenegger for flere år siden uttrykte beundring for Hitlers lederstil og taleevner. Tilbake står direktør Gary Moody, daglig leder for skolefritidsordningen Arnold's All Stars.

- Kan du forklare hvorfor Schwarzenegger vil bli guvernør?

Moody ser lenge på oss.

- Jeg vet ikke hele svaret, men du må både være idealist og gal for å gjøre alt han har gjort og komme dit han er i dag. Så mye vet jeg.

<B> JOBBER FOR Å FÅ MAKT:</B> Han har en syltynn politisk plattform. men Arnold kan bli Californias neste guvenør.