Arnolds navn fjernet fra stadion i Østerrike

På grunn av motstand mot dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den vanligvis så populære Arnold Schwarzenegger måtte tåle mye kritikk - spesielt fra hjemlandet - etter at han unnlot å stoppe henrettelsen av den dødsdømte Stanley Tookie Williams i California.

I skjul av nattens mulm og mørke ble derfor 20 gigantiske metallbokstaver med navnet til California-guvernøren fjernet fra fotballstadionet i hjembyen Graz i Østerrike.

Tanken var at dette skulle skje i stillhet, forklarer en lokal tjenestemann, som nektet å oppgi navnet sitt til østerriksk fjernsyn.

- De passet på å gjøre det nå fordi det ikke ville få så mye oppmerksomhet i jula, og for å forhindre at media fra å ta bilder, sa tjenestemannen ifølge AP.


Ba om det selv Fjerningen av navnet skjer etter at Arnold for en uke siden skrev et brev hvor han selv ba om å få det fjernet.

En form for pre-emptive strikes, etter som hennrettelsen av Tookie hadde fått menneskerettighetsaktivister til å kreve at det skulle fjernes.

Aksjonen som gikk inn for å fjerne Arnolds navn, var ledet av det pasifistiske Green Party, og de fikk etter hvert økt støtte, og flertallet i byrådet var for forslaget. Motstanden mot dødsstraff er stor i Østerrike, og ikke minst er den det i byen Graz, hvis offisielle slagord er \'Menneskerettighetenes by\'.


Skapt reaksjoner Endringen av stadionnavnet har ikke gått upåaktet hen i Graz. Lokalavisen Graz Kleine Zeitung slo saken stort opp på mandag.

Og i forrige uke ba ordføreren Siegfried Nagl, Arnold om å tenke seg om én gang til. Han forsikret Arnold om at innbyggerne i Graz fortsatt beundret han, til tross for uenigheten om dødsstraff.

Nagl fryktet at det å svekke båndene til Arnold, en av Østerrikes mest kjente eksportvarer, kunne potensielt også svekke byens inntektsgrunnlag. Byen tjener millioner i året på besøkende turister.

Arnold ble født i 1947 i Thal, like utenfor Graz. I 1968 emigrerte han til USA.

 NYTT, GAMMELT NAVN: Nå som Hollywood-stjernens navn er fjernet, er det nye navnet på fotballstadionet identisk med det som var før det ble oppkalt etter Arnold Schwarzenegger i 1997. Foto: Scanpix
NYTT, GAMMELT NAVN: Nå som Hollywood-stjernens navn er fjernet, er det nye navnet på fotballstadionet identisk med det som var før det ble oppkalt etter Arnold Schwarzenegger i 1997. Foto: Scanpix Vis mer
SMILER HAN FORTSATT?</B> Kanskje smiler han ikke like bredt nå, den ellers så populære Arnold.
HEMMELIG AKSJON:</B> De prøvde å vekke minst mulig oppmerksomhet ved å fjerne bokstavene på nattestid og i juletider, men omdøpingen til "Stadium Graz Liebenau" har vakt reaksjoner.