– Arnstad er en farlig leder

Tidligere energidirektør i Enova, Magnar Førde, sier han sluttet fordi han ikke kunne leve med Eli Arnstad som sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Magnar Førde var energidirektør i Enova fra oppstarten i 2001 og til han sluttet våren 2004. Han sier at bråket rundt Eli Arnstads lederstil ikke er noen ny sak.

– Det ble tidlig klart at hun har en usunn lederstil. Jeg skal ikke verken være psykiater eller psykolog, men jeg mener hun best kan beskrives som en farlig leder, sier Førde til Dagbladet.

Les også: «Beskyldes for å mobbe ansatte»

På en pressekonferanse i går ettermiddag sa Eli Arnstad fra at hun trekker seg med umiddelbar virkning fra jobben som administrerende direktør i det statlige energiselskapet Enova. Bakgrunnen er beskyldninger om mobbing i en arbeidsmiljøundersøkelse i selskapet. Arnstad går av til tross for at hun har styrets tillit.

Ikke respektfull

Den tidligere energidirektøren sier at han gikk av fordi han ikke kunne leve med Eli Arnstad som sjef.

– Jeg kunne ikke stå inne for det som ble gjort, verken faglig eller menneskelig. Hun hadde en måte å behandle folk på som ikke var respektfull, og jeg kunne ikke leve under en sånn leder, sier Førde.

Alle de fire som var i den opprinnelige ledergruppa rundt Arnstad i Enova, er nå ute av gruppen. De fire var direktør for energibruk Brynjulf Skjulsvik, økonomidirektør Anne Merethe Kristiansen, informasjonsdirektør Siv Anniken Røv og Førde selv. Førde mener det slett ikke er tilfeldig at alle nå er ute.

GÅR AV: Eli Arnstad trakk seg i går som administrerende direktør i Enova, etter beskyldninger om mobbing.
GÅR AV: Eli Arnstad trakk seg i går som administrerende direktør i Enova, etter beskyldninger om mobbing. Vis mer

– Det taler for seg sjøl, sier han.

Han kjenner også til konflikten som har utløst Arnstads avgang, og mener det ikke er overraskende at hennes avskjed ble så dramatisk.

Uklare signaler

– Når en konflikt blir bygd opp over så mange år, blir det sånn til slutt. Det er mange involverte i denne konflikten nå, sier han.

Han beskriver Arnstads lederstil som uklar og vinglete.

– Hun sender uklare signaler til mange ansatte. Den ene dagen får du en oppgave, men så får du beskjed om at du ikke er god nok, og blir vraket. Folk takler det kanskje én gang, men ikke mange ganger, sier Førde.

– Men hvordan kan dette ha holdt på så lenge uten at noen har grepet inn?

– Det må du spørre styret om. Styret har i alle fall fått signalene tidligere, sier Førde.

Styreleder Jørn Rattsø bekrefter at han er kjent med historien til Førde.

Unntakstilstand

– Det var ikke påstander om mobbing, men et ledelsesproblem. Påstandene hans var ikke grunnlag for noe brudd med arbeidsmiljøloven. Det er alltid konflikter og kraftige diskusjoner i en hvilken som helst bedrift, sier Rattsø til Dagbladet.

Generelt sier han at de tillitsvalgte og verneombudet har opplevd påstanden om mobbing som kom fram gjennom arbeidsmiljøundersøkelsen så alvorlig at de følte de måtte ta tak i det.

– Slikt setter jo en liten organisasjon i en unntakstilstand. Etter at disse påstandene ble framsatt, har vi prøvd med interne prosesser i tre uker for å finne ut hvem som står bak dem. Arnstad gikk av fordi det ble vanskelig å sitte med disse beskyldningene, sier styrelederen, som beklager Arnstads avgang.

Tidligere direktør for energibruk Brynjulf Skjulsvik sier til Dagbladet at hans avgang ikke hadde noe med Eli Arnstads lederstil å gjøre. Men tidligere informasjonsdirektør Siv Anniken Røv bekrefter hun følte seg svært dårlig behandlet av Arnstad da hun mistet jobben sin i 2004.

– 25. mai 2004 var jeg i en medarbeidersamtale med Eli Arnstad, der jeg fikk høre at hun var svært fornøyd med jobben jeg gjorde. 14. juni lå det et brev i posthylla mi der det sto at Enova ikke lenger skulle ha en informasjonsdirektør, forteller Røv til Dagbladet.

Hun stevnet Enova og administrerende direktør Eli Arnstad for retten.

Saken kom til rettsmekling, stadiet før rettssak, og Røv fikk der en sluttpakke for at Enova skulle unngå rettssak.

– Jeg kan ikke avsløre hvor stor summen er, for det er en del av avtalen. Men den var stor. Hadde den vært offentlig kjent, hadde i hvert fall folk skjønt at så mye betaler du ikke hvis du virkelig har gode grunner for å være misfornøyd med en medarbeider, sier Røv.

Gullunge og udyr

Eli Arnstad tok beslutningen om å gå av i løpet av helga, etter å ha konsultert sin egen familie.

– Jeg kjenner meg ikke igjen bildet som beskrives av meg som en mobber, og da er det vanskelig å forholde seg til det, men jeg har vært opptatt av å ta hensyn til Enova, sier Arnstad.

Arnstad får ingen sluttpakke, bare seks måneders oppsigelse med lønn. Hun har fått fritak for å møte på arbeidsplassen i oppsigelsestiden, men vil stå til rådighet for kunnskapsoverføring. Hun bekrefter at det har vært temperamentsfulle diskusjoner om veivalg i Enova, men benekter alle påstander om mobbing.

– Jeg skulle gjerne visst hvordan mobbingen har foregått. Det hadde hjulpet meg mye, for jeg kjenner meg ikke igjen i dette, sier Eli Arnstad.

En tidligere ansatt som Dagbladet har snakket med, sier at Arnstad var en leder som var vanskelig å forholde seg til.

– Det som gjaldt én dag, gjaldt ikke neste dag. Hun ombestemte seg på oppløpssiden. Det gjaldt også i personalstyringen, så den ene dagen var du gullungen, og den neste dagen var du udyret. Man kan gjerne være en leder i navnet, men autoriteten som leder må du fortjene, sier den tidligere ansatte.

Personen, som vil være anonym på grunn av sin nye jobb, sier også at Arnstad trolig ikke skjønner at lederstilen hennes kan bli oppfattet som mobbing.