Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arnstad-kontrakten er ikke ulovlig

Det fastslår klagenemnd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• 450 000 kroner for lite jobbing: Alt om Arnstad- og Enova-saken

Olje- og energidepartementet brøt ikke loven om offentlige anskaffelser da den omstridte kontrakten med Eli Arnstad ble inngått.

Det fastslår Klagenemnda for offentlig anskaffelser (KOFA) som har behandlet klagen fra Høyres stortingsrepresentanter Torbjørn Hansen og Per-Kristian Foss.

Men Foss mener fortsatt at framgangsmåten i saken var kritikkverdig.

- Jeg registrerer at de har konkludert med at de to kontraktene ikke kan sees i sammenheng. Det var noe vi var uenig i, og det har de ikke gitt oss medhold i, sier Per-Kristian Foss til Aftenposten.no.

Foss understreker at mye av kritikken mot Haga i denne saken gikk på manglende protokollføring og uklarheter i hvem som først hadde brakt Arnstads navn på banen. Han mener dette ikke har vært gjenstand for behandling i klagen.

- Jeg mener fortsatt at framgangsmåten var kritikkverdig, men det er fastslått at kontrakten ikke var ulovlig, fordi den var under minimumsgrensen, sier han.- Glade for avgjørelsen
- Vi er glade for KOFAs avgjørelse om at departementet ikke har brutt regelverket for offentlig anskaffelser i denne saken. KOFAs vurdering er at oppdragene til Eli Arnstad og Institutt for strategisk analyse er av forskjellig art og derfor skal behandles som to separate og selvstendige oppdrag, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Det var i april i år at Foss og Hansen fremmet klagen. De mente departementets avtaler med Arnstad og Institutt for strategisk analyse var brudd på loven om offentlige anskaffelser.

Tidligere har Olje- og energidepartementet hentet inn uavhengige vurderinger av kontrakten fra henholdsvis Depkjøp og Advokatfirma Myhre & Co. Heller ikke disse vurderte de to kontraktene som lovstridige.

Arnstad sa selv opp avtalen 4. mai i år etter at hun ble valgt til styremedlem i den svenske kraftgiganten Vattenfall AB. Avtalen med Institutt for strategisk analyse er også avsluttet.


Skapte debatt
Gjennomgangene ble satt i gang etter at det ble kjent at Eli Arnstad hadde fått en gullkantet konsulentkontrakt med Olje- og energidepartementet kort tid etter at hun trakk seg som ENOVA-leder etter en arbeidsmiljøkonflikt. Arnstad skulle tjene 450.000 kroner i året på å jobbe en dag i uka for departementet.

OMSTRIDT OPPDRAG: Eli Arnstads lukrative kontrakt brøt ingen regler, har en klagenemd slått fast. Foto: Scanpix
OMSTRIDT OPPDRAG: Eli Arnstads lukrative kontrakt brøt ingen regler, har en klagenemd slått fast. Foto: Scanpix Vis mer

Avtalen skapte heftig debatt, og flere medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, blant dem Per-Kristian Foss, krevde svar fra daværende olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp). Det var blant annet tvil om hvem som hadde tatt initiativet til avtalen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!