- Arnstad sier «fuck Oslo» med Nasjonal Transportplan

Trine Skei Grande (V) langet ut mot samferdselsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Da Venstre-lederen talte til Venstre-landsmøtet på Quality Hotel Expo på Fornebu fredag, dundret hun løs på den rødgrønne regjeringen. Særlig måtte samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) tåle tung skyts.  

- I påsken sendte samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) ut en twittermelding hvor det stod «fuck Oslo». Og det er strengt tatt ikke så overraskende at dette kommer fra en statsråd i et parti som har selve sin eksistensberettigelse knyttet til å si «fuck Oslo». Og jeg forstår jo at Marit mente dette på en humoristisk måte. Jeg ble i alle fall ikke sur, sa Skei Grande.

- Ikke komisk Men Venstre-lederen er ikke like tilgivende overfor samferdselsministerens Nasjonal Transportplan (NTP) 2014-2023, som ble lagt fram i formiddag.

- Det som ikke er humor, som er mer overraskende og som jeg blir sur for, er at den samme Marit Arnstad i dag har lagt fram en Nasjonal Transportplan som også sier «fuck Oslo». Og vi kan like gjerne legge til fuck Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Lillehammer, Halden og Tromsø med flere på den lista, fortsatte nemlig Skei Grande.

Hun fortalte at der regjeringen vil bygge InterCity «stykkevis og delt, eller tregt og dyrt som det også heter», vil Venstre ferdigstille Intercity helt ut til endestasjonene innen 2025.

- Huller både i veiene og i regjeringens retorikk Skei Grande langet ut mot den rødgrønne storby-politikken. Hun hevdet at regjeringen ikke vil gå inn med nok penger og forpliktende planer som sikrer de store byene femti prosent statlig finansiering til de store kollektivutbyggingene. I motsetning skal Venstre stille opp med midler og sørge for at klimaforlikets mål om at all transportvekst i de store byene skal tas med kollektivtransport, sykkel og gange, lovet hun.

- Der regjeringen skyver vedlikeholdsetterslepet på norske veier foran seg gjennom å si at dette er fylkeskommunene sitt ansvar, ser Venstre at det er huller i både veiene og i regjeringens politikk og retorikk, uttalte Skei Grande.

Kom med spark til Erna I talen sa ikke Venstre-lederen stort om Frp, men hun kom med et stikk til Høyre-leder Erna Solberg.

- Jeg skjønner ikke hva Høyre egentlig holder på med. De har blitt så uklare og regjeringsivrige at de mener alt og ingenting. Den tidligere garantisten for en ansvarlig økonomisk politikk har til og med blitt uklare når det gjelder handlingsregelen. Det er både uforståelig og unødvendig, sa Skei Grande.

- Bare for å si det rett ut: Venstre tuller ikke med penger. Vi tuller ikke med næringslivet, og vi tuller ikke med forutsigbarheten for folk. Venstre kan ikke lage budsjetter som legger opp til en høyere bruk av oljepenger en dagens handlingsregel tillater. Det synes jeg Erna skal være like klar på som meg, fortsatte hun. 

LANGE UT: Vensre-leder Trine Skei Grande langet ut mot samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) da hun holdt sin åpningstale på Venstres landsmøte på Quality Hotel på Fornebu fredag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LANGE UT: Vensre-leder Trine Skei Grande langet ut mot samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) da hun holdt sin åpningstale på Venstres landsmøte på Quality Hotel på Fornebu fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Venstre-lederen viste til at bare de siste fire årene har oljeinvesteringene økt fra 120 milliarder kroner per år til 207 milliarder per år. Venstre-lederen understrekte at olja har vært en velslignelse for Norge, og at forvaltningen av den har vært stort sett god så langt. 

- Men å tro at vi ikke er oljeavhengige, er å lure oss selv, slo hun fast.

- Men en beregning viser at et oljeprisfall på 50 prosent, slik som i 2005, vil føre til et umiddelbart fall på Oslo børs på 30-40 prosent! En skikkelig finanskrise med andre ord.

PS! Trine Skei Grande viet mye av taletiden til å snakke om skolepolitkk. Les om det her.

FUCK OSLO: Venstre-leder Trine Skei Grande mener samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) sier fuck Oslo ikke bare på twitter, men også med Nasjonal Transportplan (NTP). Her er Arnstad sammen med statminister Jens Stoltenberg (Ap) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (Sv) på vei til framleggelsen av transportplanen tidligere i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FUCK OSLO: Venstre-leder Trine Skei Grande mener samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) sier fuck Oslo ikke bare på twitter, men også med Nasjonal Transportplan (NTP). Her er Arnstad sammen med statminister Jens Stoltenberg (Ap) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (Sv) på vei til framleggelsen av transportplanen tidligere i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer