Arnstad tok kritikk til etterretning

Olje- og energiminister Marit Arnstad måtte tåle mye kritikk i Stortinget i dag for ikke å ha informert om økning i oljeinvesteringene i desember i fjor. Statsråden tok kritikken til etterretning, men brukte ikke ordet «beklager».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hadde trodd at en klokere statsråd hadde valgt en noe mykere linje og også beklaget, men registrerer at statsråden ikke gjør det i denne omgang, sa Høyres parlamentariske nestleder Per-Kristian Foss.

Til behandling i Stortinget i dag lå en innstilling med til dels sterk kritikk av olje- og energiministeren. Saken dreier seg om anslaget for oljeinvesteringer, hvor Bondevik-regjeringen i sitt forslag nedjusterte anslaget med tre milliarder kroner i forhold til Jagland-regjeringens budsjettforslag.

Da tallene i januar var kvalitetssikret viste de i stedet en økning i investeringene på 13,7 milliarder - til rundt 67 milliarder kroner. Stortingsflertallet, Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, mener Arnstad allerede i desember visste nok til å kunne informere om at anslagene gikk opp, ikke ned.

- Vanlig praksis

Arnstad mente på sin side at hun hadde fulgt vanlig praksis.

Både Jens Stoltenberg (Ap) og Jan Tore Sanner (H) mente det ikke var snakk om noen ny praksis.

Flertallet slutter seg imidlertid til beslutningen om å utsette investeringene på 12 ulike prosjekter med inntil ett år - noe regjeringen mente var nødvendig på bakgrunn av de økte investerings-anslagene.

Samtidig fikk regjeringen det råd fra flertallet i framtida å satse på dialog og frivillighet i forhold til oljeselskapene.

- Den viktigste lærdommen er at det må bli slutt på å bruke endringer i anslagene for oljeinvesteringer til å saldere statsbudsjettet. Til det er disse tallene altfor usikre, var Jens Stoltenbergs konklusjon.