Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arnstad vil tape Øvre Otta

Energiminister Marit Arnstad kan gå på et solid nederlag i Stortinget dersom hun holder fast ved sitt nei til utbygging av Øvre Otta-vassdraget. Tidligere energiminister Ranveig Frøiland er sikker på at Ap vil gå inn for utbygging. Også Frp er i utgangspunktet positivt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Energiminister Marit Arnstad vil bygge ut flere av de vassdragene som Stortinget i 1993 besluttet å åpne for konsesjonsbehandling i forbindelse med Samlet plan for vassdragsvern.

Men Arnstad og sentrumsregjeringen står fast på de tre partienes nei til utbygging av Øvre Otta-vassdraget. Vassdraget er det ene av to vassdrag av betydelig størrelse som i Samlet plan er gjort tilgjengelige for utbygging.

Opplandskraft og Tafjord kraftselskap har søkt Olje- og energidepartementet om konsesjon for utbygging av Glitra/Øyberget i Øvre Otta.

En selvfølge

Ranveig Frøiland rakk ikke å ferdigbehandle konsesjonssøknaden før hun måtte forlate regjeringskontoret. Men hun gjør det helt klart overfor Dagbladet at hun ville gått inn for utbygging.
- Arbeiderpartiet behandlet dette vassdraget grundig da vi i 1993 gikk gjennom Samlet plan. I og med at vi sa nei til vern i 1993, regner jeg det som en selvfølge at Ap nå vil gå inn for utbygging i en eller annen form, sier Frøiland til Dagbladet.

Utbyggingsplanene er omstridt i Oppland Ap. Fylkespartiets årsmøte sa i vår et prinsippielt ja til utbygging - mot åtte stemmer. Oppland AUF og flere lokalpolitikere er motstandere av utbygging, og saken ble i går drøftet på et eget representantskapsmøtet i fylkespartiet.

Fylkesvedtak

Representantskapsmøtet resulterte i et stort flertall for fylkesstyrets innstilling for utbygging.
- I vedtaket bes departementet om å vurdere en redusert utbygging, hvor elvene Tora og Føysa holdes utenom, og å vurdere kraftoverføring gjennom jordkabel. Det betyr ikke at vi går inn for redusert utbygging, men at utbyggingen skal skje så miljømessig skånsomt som mulig, sier nestleder i Oppland Ap, Torstein Rudihagen til Dagbladet.

Øvre Otta er ikke behandlet i partiets energi- og miljøfraksjon på Stortinget. Ap-nestleder Jens Stoltenberg, som leder energi- og miljøkomiteen, har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

Tidligere energiminister Ranveig Frøiland viser imidlertid til at dersom hennes etterfølger Marit Arnstad går imot utbyggging, er Stortinget ankeinstans for konsesjonssøkerne.

Frp positivt

I stortinget forventes det at Frp vil sikre flertall for utbygging. Partiet har tidligere stilt seg positivt til utbygging av de vassdrag som Stortinget i 1993 åpnet for konsesjonsbehandling.
- Det er riktig at vi i utgangspunktet er positive til utbygging, sier Frp's nye energipolitiske talsmann, Øyvind Vaksdal, til Dagbladet. Sammen med partiets andre representant i Stortingets energi- og miljøkomité, Øyvind Korsberg, legger Vaksdal vekt på at spørsmålet om utbygging av Øvre Otta må sees i forhold til gasskraftverk og hvilke andre forslag Bondevik-regjeringen har til å dekke det voksende innenlandske kraftbehovet.

Høyres nye nestleder i energi- og miljøkomiteen, Jan Tore Sanner, er personlig mer skeptisk til å bygge ut flere vassdrag enn til å bygge gasskraftverk.

Han avviser imidlertid ikke at også Høyre kan komme til å støtte utbygging av Øvre Otta.

Hele Norges coronakart