OPPGJØR: I et intervju med VG Helg langer tidligere Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad ut mot regjeringens varslede abortforhandlinger, og deler historien om sin alvorlig syke sønn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OPPGJØR: I et intervju med VG Helg langer tidligere Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad ut mot regjeringens varslede abortforhandlinger, og deler historien om sin alvorlig syke sønn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Arnstads personlige abort­oppgjør: - Gjør meg fysisk uvel

Snakker ut om sønnens alvorlige genetiske sykdom, og tar et knallhardt oppgjør med Solberg-regjeringens abortforhandlinger.

I et intervju med magasinet VG Helg langer tidligere Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad ut mot statsminister Erna Solberg og regjeringens forhandlinger om abortlovens paragraf 2C.

Til avisa forteller hun at debatten omkring abortloven denne høsten har opprørt kraftig. Hun deler derfor sin historie om sin eldste sønns alvorlige genetiske sykdom - Joachim.

Til VG Helg forteller hun at hun har gjennomført to morkakeprøver for å få klarhet i om Joachims søsken hadde samme alvorlige sykdom.

- Jeg kjenner at den politiske debatten som har gått i høst - og som går nå, gjør meg fysisk uvel, sier hun til magasinet.

- Det er nettopp oss det handler om. Og mange andre med oss som har store omsorgsoppgaver. Derfor må jeg bruke min samfunnsstemme nå, legger hun til.

Alvorlig syk sønn

Arnstad sluttet i jobben som redaktør for ukebladet Se og Hør i 2017, som eies av Aller Media. Samme selskap eier også Dagbladet.

I fjor sommer fortalte hun til Dagbladet Magasinet at hun valgte å slutte i den krevende redaktørjobben for å tilbringe mer tid sammen med sin alvorlig syke sønn - Joachim.

Arnstads eldste barn er sterkt funksjonshemmet og var sju år da han ble diagnostisert med en sjelden genetisk sykdom.

Det hun da fikk vite var at også neste barn ville ha 25 prosent risiko for å bli født med samme sykdom. Hun var da gravid igjen.

«Rasende»

Hadde morkakeprøvene vært positive, og Arnstad valgt å ta abort, måtte hun eventuelt ha måttet møtt i en abortnemnd for å forklare hvorfor.

Den tanken blir hun «rasende» av, forteller hun til VG Helg.

- Skulle jeg i så fall ha følt meg ansvarlig for et «sorteringssamfunn som politikerne snakker om, spør hun.

Videre forteller hun at hun fikk veldig dårlig samvittighet for å i det hele tatt vurdere et slikt alternativ.

- Samtidig visste jeg at jeg ikke ville makte å bære fram et barn til som skulle gå gjennom samme skjebne. Vi snakker jo ikke om «annerledeshet» og «utfordringer». Vi snakker om en svært alvorlig og krevende sykdom, både for oss foreldre - og ikke minst for barnet selv, sier hun.

- Sterk historie

Overfor VG karakteriserer statsminister Erna Solberg Arnstads historie for «sterk», og forteller at slike historier gjør inntrykk på henne.

Solberg forteller hun aldri har ment at den enkelte kvinne bærer ansvar for sortering hvis de tar abort på grunn av alvorlig sykdom hos fosteret.

- Diskusjonen om 2c har dreid seg om at egenskaper ved fosteret som i dag også gir grunnlag for lange og gode liv, gjøres til kriterium for abort.