Arnstads utspill

På årsmøtet i Nord-Trøndelag Senterparti i helga la olje- og energiminister Marit Arnstad fram en plan for hvordan gasskraftverk kan bygges i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hun står fast på regjeringens motstand mot å bygge slike anlegg med dagens teknologi. Men hun vil at staten skal gå sammen med næringslivet i et forskningsprogram for å utvikle miljøvennlige gasskraftverk. Arnstad antyder en satsing på 200 millioner kroner til dette formålet, og at pengene skal bevilges på neste års statsbudsjett.
  • På denne måten kan Arnstad ha lagt grunnlaget for å utnytte naturgassen på en akseptabel måte. Vi vet at teknologien for å bygge slike gasskraftverk finnes, men det gjenstår mye forskning før den kan realiseres på en lønnsom måte. Vi vet også at en slik utnyttelse av gassen kan bli en betydelig eksportvare i framtida. Derfor er det viktig at det blir fart på forskningen og framdriften av disse planene. Et spleiselag mellom staten og næringslivet vil derfor være naturlig.
  • Statsråd Arnstad håper at denne planen kan gjøre det mulig å få i stand et kompromiss med Arbeiderpartiet når energimeldingen behandles i Stortinget. Dessverre har Jens Stoltenberg allerede avvist dette. Han står fast på at det skal gis grønt lys for bygging av sterkt forurensende kraftverk nå, fordi dette også vil øke sannsynligheten for å utvikle miljøvennlig teknologi.
  • Det gjenstår å se utfallet av denne saken i Stortinget. Men det er synd hvis Arbeiderpartiet ikke griper den anledningen som nå er gitt til å endre kurs. I partiet vokser motstanden mot å bygge gasskraftverk med dagens teknologi. Det gjelder blant andre lokalpartiene i våre tre største byer.
  • Vi vet ikke hvordan statsminister Bondevik vil håndtere et nederlag i en sak som er så viktig for regjeringen. Men det kan ikke være enkelt for Arbeiderpartiet å komme til makten på en sak som er så kontroversiell i egne rekker. Ikke minst derfor bør det være håp om at Arnstads utspill åpner for et kompromiss.