Arnstein (71) bygget opp sikkerheten for palestinerne

Den pensjonerte politimesteren og PST-sjefen fortviler over at alt er knust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han har vært overvåkingssjef i Norge, politimester i et av landets største politidistrikter, og spesialrådgiver til Utenriksdepartementet.

Men i disse dager er han kanskje mest aktuell som grunnlegger og mangeårig sjef for den internasjonale politistyrken TIPH i Hebron på Vestbredden, og den som hjalp Yasser Arafat å bygge opp palestinernes politi- og sikkerhetsstyrker etter Oslo-avtalen i 1993.

Enorm optimisme

- Alt var så optimistisk. På begge sider. Jeg husker vi tok imot de føste rekruttene som skulle bli den nye palestinske politistyrken. De kom fra 13 arabiske land, forteller Øverkil fra den gangen.

- Den første var jurist, den andre var økonom, og den tredje var farmasøyt. Jeg stusset, spesielt over farmasøyten, og spurte hvorfor de hadde meldt seg som politirekrutter? De svarte at de ønsket å tjene sitt folk og sitt land. Hadde jeg ikke vært så gammel at jeg husker en flik av krigen, så ville jeg tro det var hule ord. Men det var det ikke, sier Øverkil til Dagbladet.no.

Lite igjen
Øverkil var politimester i Asker og Bærum da han ble trukket inn i arbeidet med fredsprosessen mellom israelere og palestinere i 1993.

Han ble sendt til Tunis der PLO-leder Yassir Arafat satt i eksil for å bistå i arbeidet med å planlegge politivesenet for det fremtidige palestinske selvstyret.

Det skulle ikke ta lang tid før Øverkil ble Arafats politirådgiver, og den som fikk en stor del av ansvaret for å bygge opp politi- og sikkerhetsstyrker på Vestbredden og Gaza.

Men lite gjenstår av det politivesenet og sikkerhetsstyrkene som Øverkil var sentral i oppbyggingen av. Og ingenting gjenstår av den optimismen han husker fra tiden rundt Oslo-avtalen.

Drept og fengslet
- Det er forferdelig synd at noe man var sammen om å bygge opp - som var et bra politi og sikkerhetsstyrker - nesten er desimert, sier Øverkil til Dagbladet.no.

- De er i allefall ikke igjen på Gaza. Enten er de drept, fengslet eller gått under jorden, sier han.

- Når en ser Gaza bli bombet sønder og sammen, med de menneskelige lidelsene det medfører, er det sånn en sterk kontrast til den optimismen vi alle oppfattet i 1994, sier han.

ARAFATS RÅDGIVER: Den norske politimesteren ble Yassir Arafats rådgiver i politispørsmål. Her inspiseres palestinske politistyrker sammen med politisjef Mohamnud Salah Al Jaber Barut. Foto: Bjørn Langsem
ARAFATS RÅDGIVER: Den norske politimesteren ble Yassir Arafats rådgiver i politispørsmål. Her inspiseres palestinske politistyrker sammen med politisjef Mohamnud Salah Al Jaber Barut. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Nybyggere og overgrep
På kjøkkenbordet ved siden av seg ligger en pose med gummikuler. Dystre suvernirer fra tiden som sjef for den internasjonale politistyrken TIPH, som sikrer internasjonalt nærvær i den eksplosive byen Hebron på Vestbredden.

500 israelske nybyggere holder stand i et festningslignende kvarter midt i sentrum av byen. Ytterligere 7000 nybyggere har kapret land rundt om ytterkantene av byen. De 170 000 palestinerne i byen blir ifølge TIPH systematisk trakassert.

- De utsettes for sjikane og fysiske overgrep av nybyggerne uten at de israelske soldatene griper inn. Samtidig gjør hæren livet for palestinerne vanskelig ved å stenge veier, innføre restriksjoner, erklære områder for militære osv. Det er et fengsel i friluft, sier han.

- Hadde man fjernet nybyggerne på Hebron og sluttet å bygge på okkupert jord, så hadde Israel vært svært mye nærmere en varig fred, fastslår Øverkil.

Før 1967
Den pensjonerte politimesteren og PST-sjefen mener det bare finnes en løsning på konflikten.

- Håpet henger i at Israel forlater okkupert område. De må trekke seg tilbake til grensene fra 1967. Da vil palestinerne måtte si seg fornøyde. Hvis ikke Israel gjør det, kan man sikkert få til en slags fredslignende tilstand, men det vil ikke vare, sier den erfarne politimannen.

Han mener det også må inn en sterk observatørstyrke med et annet og mer robust mandat enn TIPH-styrken har i dag.

Og aller første bud, mener Øverkil, er at verdenssamfunnet begynner å snakke med Hamas.

Dreper moderate krefter
Som TIPH-sjef ble Øverkil kjent med lederskikkelser på begge sider - også sentrale ledere i Hamas.

FLERE OMGANGER: Øverkil ble TIPHs første sjef da styrken ble opprettet i 1997. Han ledet den i flere omganger før han gikk av med pensjon. Foto: Bjørn Langsem
FLERE OMGANGER: Øverkil ble TIPHs første sjef da styrken ble opprettet i 1997. Han ledet den i flere omganger før han gikk av med pensjon. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Spesielt under karikaturstriden, da TIPH-hovedkvarteret ble stormet av rasende palestinere.

- Jeg oppdaget at flere av Hamas-lederne var moderate og representerer en del av Hamas som er villige til å akseptere Israel hvis bosetningene på okkupert land fjernes, og grensene føres tilbake til 1967-nivå. Dette var eller er ledere med god utdannelse og forståelse.

- Problemet er at mange av disse lederne er eliminert av israelerne. Og for hver moderat leder som drepes, erstates han med en ung militant leder. På den måten radikaliseres Hamas fortløpende, sier Øverkil.

Vanskelig fremtid
Etter at han ble pensjonist, har han på vegne av Norsk UD puslet med planer om hvordan det palestinske politiet og sikkerhetsstyrkene kan gjenoppbygges på ny.

Men Øverkil har liten tro på at dette arbeidet kan starte med det første.

- Først må begge partene bli enig om en konkret fredsavtale og en plan for fremtiden. Og for å være helt ærlig er jeg ikke særlig optimist akkurat nå. Men vi må jo håpe. Denne konflikten har enorm innvirkning på resten av verden. Derfor må vi holde på det håpet, sier han.

POLITIVETERAN: Arnstein Øverkil (71) var i mange år politimester i Asker og Bærum før han overtok som overvåkingssjef. Han var sentral i oppbyggingen av palestinernes politi- og sikkerhetsstyrker etter Oslo-avtalen, samt grunnleggingen av det internasjonale politiobservatørkorpset TIPH i Hebron på Vestbredden. Foto: Bjørn Langsem
POLITIVETERAN: Arnstein Øverkil (71) var i mange år politimester i Asker og Bærum før han overtok som overvåkingssjef. Han var sentral i oppbyggingen av palestinernes politi- og sikkerhetsstyrker etter Oslo-avtalen, samt grunnleggingen av det internasjonale politiobservatørkorpset TIPH i Hebron på Vestbredden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer