<strong>STØTTESPILLER:</strong> Leder for Oslo-senteret for fred, Kjell Magne Bondevik, har samarbeidet med Odd Petter Magnussen også tidligere. Her fra 2011. Foto: NTB scanpix
STØTTESPILLER: Leder for Oslo-senteret for fred, Kjell Magne Bondevik, har samarbeidet med Odd Petter Magnussen også tidligere. Her fra 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Arranger fredssamtaler i Norge, og vi gir dere Farouk

Skal ha vært villige til å utlevere Martine-mistenkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvis Norge meklet fred i Jemen, skal politikere ha lovet å utlevere Martines antatte drapsmann.

Det framgår av e-poster fra Martines far til UD, som Dagbladet har fått tilgang til.

<strong>ETTERLYST:</strong> Rikmannssønnen Farouk Abdulhak er etterlyst, men vil bare la seg avhøre i hjemlandet. Foto: Privat
ETTERLYST: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak er etterlyst, men vil bare la seg avhøre i hjemlandet. Foto: Privat Vis mer

- Det var et oppsiktsvekkende initiativ, og jeg undersøkte med en rekke kilder i Jemen at initiativet var genuint og tverrpolitisk, sier Odd Petter Magnussen, Martines far, til Dagbladet.

Tok kontakt Det var 30. mars at en høyt respektert og politisk aktiv person fra Nord-Jemen - nå bosatt i eksil - tok kontakt på telefon. Han la fram et initiativ som angivelig var på vegne av alle politiske partier og fraksjoner i Jemen.

Partene ønsket å reise til Norge for å diskutere mulighetene for en fredsavtale i borgerkrigen i Jemen. Landets kontroversielle president Ali Abdullah Saleh måtte etter kraftig press trekke seg i februar 2012 - og nå kriger landets regjeringshær og styrker fra gulflandene mot den iranskstøttede Houthi-militsen.

<strong>FUNNET DØD:</strong> Martine Vik Magnussen (23) fra Askerble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde. Foto: Privat
FUNNET DØD: Martine Vik Magnussen (23) fra Askerble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde. Foto: Privat Vis mer

Al-Qaida på den arabiske halvøy - AQAP - har i flere år hatt base i Jemen. I tillegg har den kaotiske situasjonen gjort at IS har kunnet etablere seg i landet.

Bondevik Magnussen kontaktet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som nå driver Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og som i flere år har engasjert seg i Martine-saken. Bondevik tok så det jemenittiske initiativet opp med norsk UD.

I en e-post til UD skriver Magnussen:

<strong>LIDER:</strong> Over 500 000 jemenittiske barn under fem år er underernært, ifølge UNICEF. Foto: AFP / NTB scanpix
LIDER: Over 500 000 jemenittiske barn under fem år er underernært, ifølge UNICEF. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Departementet er av Kjell Magne Bondevik senere gjort kjent med et tverrpolitisk fredsmeklings-inititativ som en mangeårig støttespiller i Martine-saken fremførte overfor meg 30. mars. Høytstående representanter for alle ledende politiske partier og fraksjoner i Jemen ønsket å komme til fredsforhandlinger i Norge i løpet av de neste to ukene i et forsøk på å hindre ytterligere tap av sivile liv i Jemen.

Pågripe Farouk Han skriver videre:

- Det er i sammenhengen viktig å understreke betydningen av at det ifm. henvendelsen 30. mars, ble lovet at mine eventuelle bidrag her ville føre til man fra jemenittisk side ville pågripe og overlevere mistenkte i Martine-saken til Interpol.

<strong>KRIG:</strong> Jemenittiske stammetropper som er lojale til den Saudi-støttede president Hadi i trefninger sør for Marib - øst for hovedstaden Sanaa. Foto: AFP / NTB scanpix
KRIG: Jemenittiske stammetropper som er lojale til den Saudi-støttede president Hadi i trefninger sør for Marib - øst for hovedstaden Sanaa. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Men mistenktes far, den styrtrike forretningsmannen Shaher Abdulhak, har engasjert seg via flere kanaler i Martine-saken. Dagbladet avslørte i fjor hvordan Farouk til tross for den internasjonale etterlysningen lever et luksusliv i hjemlandet og farter rundt i vennligsinnede land i Midtøsten og Nord-Afrika under falsk identitet.

- Jeg innså at jeg ikke burde holde noen høy profil i dette, for at ikke mistenktes far skulle stoppe initiativet, sier Magnussen.

- Underlig Magnussen sier han ser flere grunner - uavhengig av Martine-saken - til at Norge burde etterkommet ønsket til jemenittene. Han trekker fram FN-resolusjon 2204, som oppfordrer partene i Jemen nettopp til å gå inn i slike samtaler. I tillegg sier Magnussen at han har merket seg at utenriksminister Børge Brende flere ganger har framhevet Norges rolle som fredsnasjon.
Han sier at det nettopp var for å sikre at UD var kjent med tilbudet om Farouk at han sendte en egen e-post.

Jemen sier ja til FN-fredssamtaler

Jemens regjering har gått med på å forhandle med landets Houthi-opprørere i regi av FN. Også landets ekspresident, som er alliert med opprørerne, er invitert til samtalene.

Sted og dato for forhandlingene er ennå ikke fastsatt, men mest trolig vil de foregå i Genève i Sveits, opplyste regjeringstalsmann Rajeh Badi mandag.

Han vil ikke svare på om regjeringen til president Abedrabbo Mansour Hadi har fått garantier for at de iranskstøttede Houthi-opprørerne vil trekke seg ut av områdene som de har tatt kontroll over det siste året.

Siden krigen brøt ut i mars i år, er om lag 4.500 sivile drept. I juni ble det gjort et første forsøk på å holde fredssamtaler i Genève, men samtalene brøt sammen ettersom partene ikke engang ville sitte i samme rom.

Houthi-opprørerne tok kontroll over hovedstaden Sana i september 2014 uten å møte nevneverdig motstand. Gruppen forsøkte deretter å ta kontroll over flere andre områder utenfor gruppens kjerneområder i nord. De fikk også hjelp av soldater som støtter Jemens ekspresident Ali Abdullah Saleh.

I juli greide regjeringshæren, som støttes av Saudi-Arabia og flere andre Golfland, å drive opprørerne bort fra fem provinser sør i landet. Nå ser de ut til å sikte seg inn på hovedstaden Sana.


(NTB)

- Det ville forøvrig være fullt ut forenlig med FN å legge til rette for et slikt fredsmeklingsinitiativ i en konflikt hvor ingen andre initiativ har ført til noe som helst, sier Magnussen.

- Ut ifra tidligere erfaringer har jeg ikke kunnet unngå å spørre meg selv om det at initiativet ble kanalisert gjennom Martine-sakens nettverk kan ha spilt en rolle i UDs konklusjoner om ikke å støtte initiativet.

Foretrekker FN Omkring 5000 sivile er drept i Jemen. Partene var ment å skulle snakke sammen  juni - men ville ifølge NTB ikke engang sitte i samme rom. Nå har imidlertid partene gått med på å prøve på nytt.

Borgerkrigen i Jemen

• En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden 23. mars gjennomført luftangrep mot Houthi-militsen, som i februar tok kontroll over Jemens hovedstad Sana.

• Militsens medlemmer tilhører zaidi-sekten, en retning innen sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet, og har støtte fra Iran.

• Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi søkte tilflukt i Aden, men presidenten reiste til Saudi-Arabia da Houthi-militsen tok kontroll over deler av havnebyen i mars.

• Hadi anses fortsatt som landets president av FN og vestlige land. Han har støttet USAs droneangrep i Jemen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

• AQAP kjemper både mot de regimetro styrkene og Houthi-militsen.

• Ifølge FN er omkring 5000 mennesker drept i konflikten.

(NTB)

- Henvendelsen fra Oslosenteret kom på et tidspunkt da FN var i ferd med å utnevne sin nye spesialutsending til Jemen. Vårt svar var at norsk engasjement må forankres hos FN, som er hovedsporet for norsk støtte til fredsprosessen i Jemen, sier underdirektør Kristin Enstad i UD til Dagbladet.

- Norge støtter aktivt opp om FNs fredsinnsats i Jemen, og er også i dialog med andre aktører som støtter opp om denne, herunder Oslosenteret. Det er verdt å merke seg at den FN-ledede prosessen i forrige uke fikk partene til å enes om å sette seg til forhandlingsbordet, sier Enstad. Hun legger til at det er vanskelig å kommentere Magnussens kritikk, da Farouk Abdulhak ikke kom opp i UDs kontakt med Oslosenteret.
 
Interessant initiativ Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret, sier de bevisst valgte å ikke nevne Farouk Abdulhak for UD.

- Vi vurderte initiativet fra Jemen som interessant fordi det kom gjennom en person fra Jemen som hadde gode kontakter mot flere politiske partier i landet, sier Bondevik.

<strong>Faksimile:</strong> Dagbladet, 18. september 2014
Faksimile: Dagbladet, 18. september 2014 Vis mer

- Vi ønsket ikke å blande denne saken inn i bestrebelsene for en fredsløsning i Jemen. Begge sakene er viktige nok i seg selv, men har egentlig ikke noe med hverandre å gjøre. For øvrig var vi på Oslosenteret enige med UD i at det riktige var, og fortsatt er, å støtte FN. FN har en egen spesialutsending i denne saken, og vi følger med på hans arbeid.

Martine-saken

• Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London. Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde.

• Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdulhak.

• Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant.

• Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.

• Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått.


(NTB)
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer