Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arrangerer jul for enslige

Aslam Ashan synes samfunnet har blitt mindre inkluderende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) For 15 år siden hørte pakistanskfødte Aslam Ashan på radioprogrammet «Sånn er livet», der en kvinne fortalte om hvordan hun opplevde å være ensom i jula. I programmet kom det ogsa fram at selvmordstallene var ekstra høye i romjula.

- Det gjorde et voldomt inntrykk på meg at det i verdens rikeste land er så mange ensomme mennesker. Jeg fikk lyst til å gjøre noe, og tenkte at jeg i hvert fall ville be henne på julefeiring neste år. Programlederen formidlet invitasjonen og telefonnummeret mitt, men jeg hørte aldri noe fra henne, sier han til Dagbladet.no.

I stedet arrangerte Aslam Ashan en stor julefest på Triaden senter i Lørenskog. Siden har han laget norsk jul for rundt 80-90 enslige hvert år, med alt som hører med til en tradisjonell julefeiring: Julemat, opplesning av juleevangeliet, sang rundt juletreet og gaver. En stab av frivillige henter gjestene og kjører dem hjem igjen etter festen.

I starten var det mest eldre, etter hvert har det kommet stadig flere unge, også enslige med barn.

- Jeg opplever at samfunnet er blitt mindre inkluderende, og stadig flere havner utenfor fellesskapet, sier Ashan.

Mange sliter i jula

Mental Helses hjelpetelefon merker godt at jula er tung for mange.

- Vi får veldig mange telefoner fra mennesker som sier at de gruer seg til jul. Vi får noen flere telefoner i jula, men det er helst i tida fram mot jul at folk snakker om den, og da i veldig stor grad med negativt fortegn, sier daglig leder Mette Kammen.

Ni av ti nordmenn feirer jul sammen med familien, men 90 000 feirer alene, viser en meningsmåling Din Mening/Norsk Statistikk gjorde for Nationen i 2000.

- For mange er jula er sterk påminnelse om de man har mistet. Og så har du alle de splittede familiene, hvor barna skal feire med partneren. Det oppleves som veldig sårt for mange. I tillegg kommer alle de som sliter med økonomien, og ikke har råd til å feire, sier Kammen.

JULE-INNSATS: Aslam Ashan liker ikke at enslige feirer jul alene, og derfor trår han til på julaften.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!