Arrangerte falsk pressekonferanse

FEMA-ansatte opptrådte som journalister da krisebyrået hasteinnkalte til pressekonferanse. Ingen journalister rakk å møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To år etter at orkanen Katrina blottstilte svakhetene ved USAs nasjonale katastrofedirektorat FEMA, havner krisebyrået nok en gang i et pinlig lys.

Tirsdag i forrige uke skulle FEMA redegjøre for redningsarbeidet i forbindelse med brannene i California. Det gjorde de ved å kalle inn til pressekonferanse på 15 minutters varsel.

Ingen reportere rakk å stille på det korte varselet. I stedet ble de gitt et 800-nummer hvor de kunne lytte til pressekonferansen, men ikke stille spørsmål.

Uten journalister til stede, fikk FEMA sine egne ansatte til å opptre som journalister på pressekonferansen som via egne kameraer ble overført direkte på tv-stasjoner som Fox News og MSNBC.

- Fornøyd? Ja, veldig

De FEMA-ansatte benyttet blant annet anledningen til å stille viseadministrerende direktør Harvey E. Johnson spørsmål som:

- Er du fornøyd med FEMAs respons så langt?Hvorpå Johnson svarer:

- Jeg er veldig fornøyd med FEMAs respons så langt.

På spørsmål om FEMA hadde lært noe av Katrina, var svaret helt klart, ja.

- Og jeg tror det du ser er at vi høster av erfaring, fordelen av godt lederskap og godt kompaniskap, sa Johnson.

Iscenesettelsen av pressekonferansen ble avslørt av avisa The Washington Post fredag.

Avisa skriver at nummer to i FEMA-hierarkiet, Harvey E. Johnson, svarte svært elegant på spørsmålene han fikk fra de falske journalistene, og at han fikk all verdens tid til å utdype hvor fantastisk FEMA var.

- Vi kan bedre

Nå kommer FEMA med en unnskyldning etter avsløringen.

- Vi kan bedre enn dette, og vi skal gjøre det bedre, sier Johnson nå etter å ha fått påpakning fra Det hvite hus og det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

- Det var absolutt en dårlig avgjørelse. Jeg angrer på at det skjedde. Jeg burde virkelig ha stoppet det, sier en annen FEMA-direktør, John P. Philbin til Washington Post.

Da orkanen Katrina la store deler av New Orleans under vann i august 2005, måtte kriseleder Michael Brown gå av etter massiv kritikk for måten katastrofedirektorat håndterte situasjonen på.

Flere enn 1300 mennesker mistet livet, og bare i Stor-New Orleans ble nærmere 1.5 millioner innbyggere drevet på flukt fra orkanen.