Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arrangør raser mot politiet: - Vi advarte mot dette

Arrangørene av den kurdiske demonstrasjonen gir politiet skylda for opptøyene lørdag, og hevder de advarte om at det ville bli bråk med så kort tid mellom demonstrasjonene.

SLÅSSKAMP: Det ble slåsskamp i Oslo sentrum da pro- og anti-erdogan-demonstranter barket sammen. Arrangøren av den kurdiske demonstrasjonen legger skylden på politiet. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Det oppsto kaos i Oslo sentrum lørdag ettermiddag, etter at det som i utgangspunktet skulle være fredelige demonstrasjoner, spant ut av kontroll.

Kurdiske demonstranter skal ved flere anledninger ha barket sammen med pro-tyrkiske demonstranter som støtter Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i forbindelse med to ulike demonstrasjoner som ble holdt ved den tyrkiske ambassaden i Oslo lørdag ettermiddag.

Flere personer er skadet i forbindelse med demonstrasjonene, og flere er også arrestert av politiet.

Leder Andam Aziz i Kurdisk Demokratisk Samfunnsforening i Norge, er kritisk til lovens lange arm.

- Vi mener politiet har skylda for dette her. Vi har prøvd å snakke med dem siden onsdag, og sagt at det må være et større mellomrom mellom demonstrantene. Politiet gjorde ikke nok for å hindre dette, og vi mener det er politiet som er ansvarlig, sier leder Andam Aziz, som er en av medarrangørene til den kurdiske motdemonstrasjonen, til Dagbladet.

BUTIKK: Demonstranter begynte å slåss inne på en butikk på Egertorget i Oslo, og politiet brukte tåregass som et resultat. Flere er først vekk i håndjern. Vis mer

- Vi ga beskjed

Det er sterke følelser i sving på begge sider av konflikten, etter at Tyrkia tidligere denne måneden startet en invasjon av de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

- Vi visste det, vi ga beskjed til politiet, og ga klar og tydelig beskjed. Vurderingen til politiet var rett og slett ikke bra nok, sier han.

- Hvis dere visste at det ville bli bråk, hvorfor dyttet dere ikke deres demonstrasjon lenger ut i tid?

- Vi hadde allerede gått ut og reklamert for den, og vi vet at vi søkte om dette før de andre. Vi mener den andre demonstrasjonen er lagd for å provosere oss. Vi inngår ikke kompromisser med folk som gjør sånt, sier han.

Han sier kurdiske organisasjoner har hatt demonstrasjoner ulike steder i Oslo hver lørdag siden Tyrkias invasjon av Nord-Syria.

Den første demonstrasjonen denne lørdagen, som var til støtte for Erdogan og Tyrkias politikk, startet klokka 13. Neste demonstrasjon, arrangert av Ungkurd Norge og Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter, startet klokka 15.

FORTELLER OM DRAMAET: Dagblad-vaktsjef Terje Myklevoll ble vitne til det dramatiske masseslagsmålet på Body Shop i Karl Johan lørdag Video: Trym Mogen/Dagbladet Vis mer

- Var ikke grunnlag for å nekte

Operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt mener politiet har hatt nok ressurser ved og rundt de to varslede demonstrasjonene.

- Samtidig så vet aldri politiet om, når eller hvor eventuell slåssing begynner. Da det oppsto, var vi veldig raskt på stedet, sier Stokkli til Dagbladet.

Han forteller at det ut fra politiets vurdering ikke var grunnlag for å nekte de to demonstrasjonene å finne sted.

Før måtte man søke om å avholde demonstrasjoner, nå må de bare meldes inn.

- Det er ytringsfrihet i Norge, og når to demonstrasjoner meldes inn, forholder vi oss til det, sier Stokkli.

På generelt grunnlag forteller Stokkli at det ofte foregår dialog mellom politiet og de som organiserer demonstrasjoner på forhånd.

Hvorvidt det har funnet sted i dette tilfellet, og hva den dialogen i så fall har gått ut på, kjenner ikke Stokkli til.

Slåsskamp i butikk

Etter den kurdiske demonstrasjonen ved den tyrkiske ambassaden, bestemte kurderne seg for å gå mot Hausmanns gate i samlet flokk. Operasjonsleder Stokkli sier dette ikke var meldt fra om i forkant.

Da toget nådde Karl Johan brøt det ut slåsskamp inne i en butikk på Karl Johan. Politiet måtte bruke tåregass for å få kontroll på situasjonen, og arresterte tre personer.

Til sammen sju personer ble arrestert under bråket i sentrum lørdag formiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media