Arrangørene får skylda for teknotragedien

Politiet ignorerte advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):  De overlevende etter Love Parade-tragedien i Tyskland i går skylder på arrangørene.

Øyenvitner kritiserer avgørelsen om bare å ha en inngang gjennom tunnelen, og hevder at politiet ignorerte advarslene om at trengselen kunne få alvorlige følger, ifølge BBC.

I alt 19 personer omkom og nesten 350 ble skadet da det brøt ut panikk i en av inngangsportene til festivalområdet. 15 måtte gjenopplives.

FLYKTER: Folk forsøker å komme seg unna de enornme menneskemengdene da panikken brøt ut på Love Parade i Duisburg i Tyskland i lørdag. 19 døde og nesten 350 personer ble skadet i tumultene. Foto: AFP/Scanpix
FLYKTER: Folk forsøker å komme seg unna de enornme menneskemengdene da panikken brøt ut på Love Parade i Duisburg i Tyskland i lørdag. 19 døde og nesten 350 personer ble skadet i tumultene. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

De fleste ble trampet i hjel i en tunnel som forbandt jernbanestasjonen med festivalområdet. Politiet stengte utgangen til tunnelen og ba de som forsøkte å komme inn om å snu. I trengselen som oppsto brøt det ut panikk.
 
- For tre dager siden tenkte jeg på hvor farlig det kunne være å ha bare én inngang til Love Parade. Du kan ikke sperre mer enn én million mennesker bak gjerder. Hvis du lar dem gå fritt rundt, skjer ikke slike tragedier, sier et øyenvitne.

- Advarte Festivaldeltakere sa lørdag kveld at de under en time før tragedien advarte politiet om at situasjonen i tunnelen begynte å bli farlig.

- Flere og flere mennesker prøvde å komme inn på festivalområdet, sier en 21 år gammel mann.

Sammen men kjæresten prøvde han å komme seg gjennom tunnelen, men ble stående fast i menneskemengden. Da de følte det ble vanskelig å puste i trengselen, kjempet de seg tilbake og kontaktet politiet for å fortelle at det kunne oppstå panikk.
Snublet - Det var et helvete, fortalte Karl Löwenstein (21) fra Bielefeld til The Daily Telegraph.
- Tunnelen var mørk og trang og stappfull av mennesker. Et eller annet skjedde - jeg vet ikke om noen snublet eller falt. Det brøt i alle fall ut panikk for å komme over på motsatt side. De som falt... mange klarte aldri å reise seg igjen, sier han.

Kevin Krausgartner var en av de mange hundre som befant seg i tunnelen da panikken oppsto.

KAOS: Årsaken til at panikken oppsto er enda uklar. Bildet er tatt med mobilkamera inne i tunnelen. Foto: AP/ APTN/Scanpix
KAOS: Årsaken til at panikken oppsto er enda uklar. Bildet er tatt med mobilkamera inne i tunnelen. Foto: AP/ APTN/Scanpix Vis mer

- Jeg har aldri opplevd noe liknende. Jeg så 25 mennesker i en haug. Folk fikk ikke luft. Jeg så flere døde mennesker. En var helt grå, jeg ville gi ham vann men hjelpearbeiderne sa at det ikke var noen vits, sier han.

Sikkerhetsplan Festivalområdet var så tettpakket med folk at det gikk flere timer før alle var ute av tunnelen.

Ordføreren i Duisburg, hvor festivalen fant sted, fortalte at det fantes en sikkerhetsplan, men at det er uklart hva som skjedde. Politimester Jürgen Kieskemper sier at politiet nå jobber med å finne årsaken til at panikken oppsto.

- Situasjonen er svært kaotisk. Her er det mye vi må få klarhet i, sier han.

Danset videre De fleste deltakerne fortsatte festen uten å vite om tragedien som utspant seg i utkanten av festivalområdet. Mens sirenene ulte og kaos og panikk utspant seg ved inngangen, danset teknofrelste videre inne på området. Ambulansepersonell hadde problemer med å komme seg fram i trengselen, og ambulansehelikoptre landet på en motorvei i nærheten.

- Det var forferdelig, en forferdelig panikk. Folk ble presset mot veggene. Vi forsøkte å dra ut noen kvinner. Men vi kom oss hverken fremover eller bakover, sier Marvin Niggeloh (19) til den tyske avisa Die Zeit.

Forferdet Også Angela Merkel er sjokkert over det som hendte i Duisburg.

KLATRER: Festivaldeltakern blir hjulpet i sikkerhet på en motorveibro i nærheten. Foto:AP/Scanpix
KLATRER: Festivaldeltakern blir hjulpet i sikkerhet på en motorveibro i nærheten. Foto:AP/Scanpix Vis mer

- I disse vanskelige timene går tankene mine til ofrenes slektninger. Medfølelsen og sorgen min går ut til dem. Disse unge menneskene kom for å feire, men i stedet ble det dødsfall og skader. Jeg er forferdet og trist over lidelsen og smerten, sa den tyske statsministeren lørdag kveld.

Sakte evakuering Arrangørene fryktet at panikken skulle spre seg og valgte derfor ikke å evakuere resten av festivalområdet. Politiet jobbet lørdag kveld med sakte å fjerne folk fra området. Love parade er den største teknofesten i verden. Mer enn 1,4 millioner personer deltok på festivalen som for første gang ble holdt utenfor Duisburg. Den gikk av stabelen første gang i 1989 i Berlin.

Det er arrangert Love Parade-festivaler i en rekke byer rundt om i verden, og arrangementene trekker titusenvis av mennesker.

PANIKK: Folk forsøker å komme seg unna de voldsomme folkemassene. Foto: EPA/Erik Wiffers/Scanpix
PANIKK: Folk forsøker å komme seg unna de voldsomme folkemassene. Foto: EPA/Erik Wiffers/Scanpix Vis mer
KOLLAPSET: A En person blir tatt hånd om av redningsmannskapene etter at hun kollapset inni tunnelen. Foto: AP/ddp/Clemens Bilan/Scanpix
KOLLAPSET: A En person blir tatt hånd om av redningsmannskapene etter at hun kollapset inni tunnelen. Foto: AP/ddp/Clemens Bilan/Scanpix Vis mer