LEGGER SKYLDA PÅ ARRANGØRENE: En finalist er død og en hardt skadd. Deltakere og tilskuere var i sjokk etter den tragiske ulykken i sauna-VM. 
- Jeg tror dette var det siste sanua-VMet. Arrangørene lot det gå for langt, sier den belgiske deltakeren Leo Heck til Dagbladet. Foto: SCANPIX
LEGGER SKYLDA PÅ ARRANGØRENE: En finalist er død og en hardt skadd. Deltakere og tilskuere var i sjokk etter den tragiske ulykken i sauna-VM. - Jeg tror dette var det siste sanua-VMet. Arrangørene lot det gå for langt, sier den belgiske deltakeren Leo Heck til Dagbladet. Foto: SCANPIXVis mer

- Arrangørene lot det gå for langt

Én død og én hardt skadd i sauna-VM. - Har aldri sett noe liknende før, sier deltaker til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HEINOLA/OSLO (Dagbladet): Noe gikk skrekkelig galt under finalen i årets verdensmesterskap i Sauna i Finland i dag.

Den russiske finalisten deltaker Vladimir Ladyzhenskiy døde og finnen, den regjerende verdensmesteren Timo Kaukonen, er fraktet til sykehus med alvorlige skader.

Den belgiske deltakeren Leo Heck mener arrangørene må ta ansvaret for den tragiske ulykken.

- Jeg tror dette var det siste sanua-VMet. Arrangørene lot det gå for langt. Jeg har aldri sett noe liknende før, sier Heck til Dagbladet.

Slutten på sauna-VM Arrangøren av konkurransen, Ossi Arvela, tror også at dagens ulykke fører til at det risikable mesterskapet aldri mer avholdes.

- Det kan alle selv tenke seg, sier han til nettavisen hs.fi.

Overfor Dagbladet hevder Arvela at alle reglene ble fulgt.

- Vi hadde helsepersonell som fulgte konkurransen hele tiden. Alle konkurrentene må levere inn legeattest på at de er friske nok til å delta, sier han.

Satt i seks minutter Temperaturen inne i saunaen er 110 grader. Hvert 30. sekund helles en halv liter vann over varmeanlegget. Sistemann av de seks finalistene til å forlate det ekstremt varme rommet kåres til vinner.

- HENTET UT MED MAKT: - Da det bare var finnen og russeren igjen sa en helseansvarlig som fulgte med på konkurransen stopp. Men finnen nektet likevel å gå ut, sier Dagbladets fotograf Håkon Eikesdal, som var vitne til hendelsen. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
- HENTET UT MED MAKT: - Da det bare var finnen og russeren igjen sa en helseansvarlig som fulgte med på konkurransen stopp. Men finnen nektet likevel å gå ut, sier Dagbladets fotograf Håkon Eikesdal, som var vitne til hendelsen. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

Den døde og skadde satt rundt seks minutter.

- Da det bare var finnen og russeren igjen sa en helseansvarlig som fulgte med på konkurransen stopp. Men finnen nektet likevel å gå ut. De gikk da inn for å ta ham ut med makt, men han forsøkte å holde seg fast til benken, sier Dagbladets fotograf Håkon Eikesdal, som var vitne til den tragiske hendelsen.

Drev livredning på stedet Ved tegn på helsefare skal saunaoppholdet avbrytes umiddelbart. Dagbladets fotograf og journalist Martin Bergesen sier det raskt ble klart at skadene var meget alvorlige.

- Begge to hadde spasmer og blødde fra åpne sår på kroppen. Huden så ut til å skrelle av. Helsepersonell drev livredning på stedet, med hjertekompresjoner og munn-til-munn-metode, forteller de.

En av tilskuerne i Heinola var den russiske NHL-spilleren Andrei Zyuzin (32).

- Det som har skjedd er forferdelig. Det er tragisk for det russiske folket, og verden generelt.

- Han var villig til å ofre alt Han kjente ikke avdøde Vladimir Ladyzhenskiy personlig, men så ham konkurrere tidligere på dagen og viste ham frem på nett til sønnen, som bor i USA.

- «Denne mannen kjemper for verdensmesterskapet», fortalte jeg ham. Jeg tror ikke jeg kommer ikke til å fortelle ham at han gikk bort.

Idrettsutøveren mener det som skjedde er en lærepenge for oss alle.

LIKE FØR TRAGEDIEN: Sauna-VM-finalistene Vladimir Ladyzhenskiy og Timo Kaukonen tilbrakte seks minutter i den 110 grader varme saunaen før tragedien var et faktum. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
LIKE FØR TRAGEDIEN: Sauna-VM-finalistene Vladimir Ladyzhenskiy og Timo Kaukonen tilbrakte seks minutter i den 110 grader varme saunaen før tragedien var et faktum. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

- Det å spille en hvilken som helst sport eller instrument kan få deg til å glemme kroppen din og ofre helsa. Og han var villig til å ofre alt.

Hendelsen etterforskes av politiet.

FØRSTEHJELP: Akuttmedisinske mannskaper startet umiddelbart hjerte-lungeredning på de hardt skadde VM-finalistene. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
FØRSTEHJELP: Akuttmedisinske mannskaper startet umiddelbart hjerte-lungeredning på de hardt skadde VM-finalistene. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer