Arrestasjons-instruktør deltok i dødelig pågripelse

- Vi benyttet den makt som var nødvendig for å holde kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ene av de fire politimennene som ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker etter Eugene Ejike Obioras død, har vært instruktør i såkalte operative disipliner, og har blant annet undervist i arrestasjonsteknikk.

Det framgår av etterforskningsdokumenter Dagbladet.no har fått tilgang til.

Politimannen har også drevet praktisk undervisning av kolleger i trondheimspolitiet, blant dem mannen som tok det omstridte halsgrepet på Obiora under pågripelsen inne på servicekontoret, noe som ifølge ekspertene kan ha bidratt til dødsfallet.

«På OP-treningene er det jevnlig instruksjoner i arrestasjonsteknikker. N.N. er en av instruktørene der», sa den ene mistenkte selv i et avhør med spesialetterforskerne 9. september 2006.

Klarte ikke holde beina

Instruktøren var den tredje politimannen som kom inn i situasjonen, og var ikke involvert innendørs. Halsgrepet som politifolkene bekrefter, ble foretatt under Obioras basketak med politiet inne i lobbyen til servicekontoret, før norsknigerianeren ble påsatt håndjern, dratt utendørs og lagt på magen.

Kollegaen til de to politifolkene som da var på stedet rykket ut til stedet sammen med sin makker da han hørte roping og brøling i bakgrunnen på politiradioen og skjønte at den andpustne kollegaen ba om bistand.

Da han ankom lå Obiora ifølge politifolkene på magen med håndjern på, kjempet kraftig imot og blødde litt fra et område rundt munnen. Så roet han seg ned en periode, men ble igjen «helt rabiat», ifølge politimannens egne ord.

REKONSTRUKSJON: De tre politifolkene som deltok aktivt i pågripelsen av Obiora viser her hva de mener foregikk like før norsknigerianeren (her en markør) ble livløs. Mannen til venstre har også vært instruktør i arrestasjonsteknikk. Foto: KRIPOS / SPESIALENHETEN FOR POLITISAKER
REKONSTRUKSJON: De tre politifolkene som deltok aktivt i pågripelsen av Obiora viser her hva de mener foregikk like før norsknigerianeren (her en markør) ble livløs. Mannen til venstre har også vært instruktør i arrestasjonsteknikk. Foto: KRIPOS / SPESIALENHETEN FOR POLITISAKER Vis mer

Mens to politimenn «satt ved siden av og delvis oppå» Obiora og holdt armene hans fast i tillegg til å ha tak i selve håndjerna, prøvde instruktøren ifølge sin egen forklaring å få kontroll på de sparkende føttende til den pågrepne med en såkalt benlås.

Den erfarne politimannen prøvde to ganger, men Obiora skal ha vært så sterk at han klarte å sparke seg fri fra benlåsen. Etter dette bidro han ikke til selve pågripelsen, men var den som sjekket pulsen til Obiora da noe hadde gått fryktelig galt på bakken utenfor servicekontoret. Politfolkene mener de fant puls og at de ga frie luftveier ved å legge Obiora på siden og åpne jakka hans.

- Nødvendig maktbruk

Da Obiora få minutter senere ankom sykehuset i en politibil var han trolig allerede død, ifølge rettsmedisinerne som har gjennomgått saken.

I det første avhøret blir arrestasjons-instruktøren spurt direkte om hva han mener om maktbruken utenfor hovedninngangen.

- Jeg følte at vi benyttet den makt som var nødvendig for å holde kontroll på personen. Slik jeg oppfattet det er det forholdsmessighet ved at fornærmede prøvde å vri seg løs, svarer politimannen, som altså ikke deltok på den første delen av pågripelsen.

Advokat Abid Rajas klage på frikjennelsen av alle de fire politimennene er nå til behandling hos Riksadvokaten. Ifølge Klassekampen vil Raja bruke den ene politimannens status som instruktør som et argument for at det må tas ut tiltalte om forsettlig drap «om instruktøren visste at arrestasjonsteknikken kunne føre til døden».