Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arrester Karadzic

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radovan Karadzic og Ratko Mladic er begge på frifot. Mladic befinner seg i Serbia. Karadzic flytter rundt i et uveisomt terreng i Bosnia sammen med ei gruppe lojale soldater. For nesten åtte år siden ble begge disse to mennene tiltalt for å ha tatt livet av mange tusen mennesker. Likevel blir de ikke arrestert. Fredag skrev sjefaktor ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, Carla Del Ponte, her i avisa om denne skandalen. Hun konkluderte med at disse mennenes ofre, og resten av verden, fortjener at de blir stilt for retten.

Disse to mennene er tiltalt for å ha satt i verk angrepene på Sarajevo som ledd i en plan om å fordrive flere millioner muslimer. Og de er tiltalt for medansvar for massakren på mer enn 7000 muslimske menn i Srebrenica, som da sto under FNs beskyttelse.

Del Ponte skriver at FN-domstolen nå står under press fra både USA og Europa for å bli ferdig med sin etterforskning og fullføre de pågående rettssakene slik at dørene kan lukkes. Det må ikke skje uten at disse to lederne får sin sak prøvd for domstolen ved siden av Slobodan Milosevic. Arrestasjonen av disse to vil bidra til at myndighetene i landene i det tidligere Jugoslavia samarbeider med domstolen i et trettitall saker som gjenstår i tillegg til de 134 sakene domstolen allerede behandler.

Mladic og Karadzic er i dag symboler på at verdenssamfunnet mangler ryggrad. De bidrar til å undergrave utbyggingen av et internasjonalt rettssamfunn. Og de sinker utviklingen av en fungerende rettsstat i Serbia, Bosnia og Hercegovina.

Det er USA og landets allierte i NATO, inkludert Norge, som må bistå FN-domstolen slik at Mladic og Karadzic kan arresteres der de nå befinner seg. Men USA synes å ha mistet sin interesse for å støtte rettsoppgjøret etter krigene på Balkan, samtidig som president Bush bruker trusler og boikott for å svekke Den internasjonale straffedomstolen. De eneste som har grunn til å glede seg over dette, er mennesker som slipper å bli tiltalt og stilt for retten for krigsforbrytelser og folkemord. Slike som Radovan Karadzic og Ratko Mladic.