Arresterer kvinner med bare ankler

Iran tar nye grep for å forhindre utbredelsen av vestlig-inspirert mote.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iransk politi arresterer nå menn og kvinner som de mener kler seg upassende.

- Politiet vil ta affære mot dem som har for korte bukser, for tettsittende kåper, skjorter med vestlige merker og vestlige hårfrisyrer, sier Ahmad Reza Radan, sjef for politiet i Tehran, ifølge nyhetsbyrået AFP. 

Han står i spissen for en intensivert kampanje i Iran som kjemper mot utbredelsen av vestlig-inspirert mote.

- Vi vil spørre dem de arresterer hvor de har kjøpt klærne sine og hvor de klippet hårene, slik at disse stedene kan legges ned, sier politisjefen.

De arresterte vil ifølge Radan få en advarsel og navnene deres settes på en liste.

- Hvis de blir tatt igjen, vil det ikke være noen unnskyldninger, sier han, ifølge BBC.

Tusenvis skal ha blitt arrestert for brudd på klesregelene siden myndighetene satte i gang den første kampanjen i april i år.

I Iran må kvinner dekke til hele kroppen og hodet. Men de siste årene har mange begynt å tøye grensene, blant annet ved å vise anklene og ved å ha vestlige frisyrer, melder AFP.

Tidligere i år ble det for første gang i det postrevolusjonære Iran arrangert et moteshow der levende modeller fikk lov til å delta. De høyhælte skoa var der. Sminken likeså. Men det som gjorde moteshowet noe annerledes enn de vi er vant med fra Paris og Milano, var at kvinnene var dekket fra topp til tå. Bare ansikt og hender var udekket.

IRANSK MOTE: Iranske modeller presenterte arabiske klær under festivalen Women From My Homeland i Tehran tidligere denne måneden. Da var anklene og hodet behørig dekket. Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP/Scanpix
IRANSK MOTE: Iranske modeller presenterte arabiske klær under festivalen Women From My Homeland i Tehran tidligere denne måneden. Da var anklene og hodet behørig dekket. Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP/Scanpix Vis mer

Helt siden president Mahmoud Ahmadinejad kom til makta ved valg i Iran august 2005, har kleskodene i Iran blitt strammet inn.

Moderate krefter i Iran kritiserer politiet og myndighetene på å bruke ressurser på klesstil og ikke på å bekjempe fattigdom og kriminalitet.