Arrestert etter forfatter-drap i Iran

Teheran (NTB-AFP): Iran har arrestert flere personer som skal være innblandet i drapene på kritisk innstilte intellektuelle, sa lederen for Irans justisvesen, ayatollah Mohammad Yazdi, fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere personer er pågrepet, sa Yazdi like før den ukentlige muslimske bønneseremonien på universitetet i Teheran.

Tre iranske forfattere som arbeidet for ytringsfrihet i det islamske regimet har den siste måneden blitt kidnappet og senere funnet drept. I november ble opposisjonslederen Daryush Foruhar og hans kone knivstukket og drept i sitt hjem i Teheran av ukjente inntrengere.

Parti

Foruhars parti Den iranske nasjonens parti, mener ytterliggående elementer i sikkerhetstjenesten står bak drapene.

I desember ble liket av forfatteren Mohammed Jafar Puyandeh funnet under en bro i drabantbyen Shahriar utenfor Teheran. Merker på halsen tyder på at han ble kvalt, akkurat som kollegaen Mohammed Mokhtari, som ble funnet noen dager tidligere.

Puyandeh var den tredje regimekritiske forfatteren som ble tatt av dage av ukjente gjerningsmenn i løpet av desember. En fjerde intellektuell ble drept i november.

Tre andre opposisjonelle er også drept under mystiske omstendigheter de siste ukene.

Etterforsker

Yazdi sier at politiet, etterretningstjenestene og justisvesenet er mobilisert etter direkte ordre fra president Ali Khatami.

En militær talsmann sier til nyhetsbyrået IRNA at militæret og politiet ikke står bak drapene.

- Komiteen som står bak etterforskningen sier at de har gjort god fremgang i forbindelse med saken, melder presidentens pressekontor.

En talsmann for domstolene sa i midten av desember også at landet har arrestert flere mennesker mistenkt for å ha vært innblandet i drapene på iranske forfattere og politiske dissidenter.

De arresterte var med i et nettverk som var involvert i forfatterdrapene samt i drapet på en tidligere fengselssjef, sa talsmann Nassiri Savadkuhi i desember.

Norges utenriksdepartement har tidligere gitt uttrykk for sin bekymring for Irans intellektuelle i samtaler med Irans charge d'affaires i Norge.