Arrestert for IRA-drap

Robert McCartney ble mishandlet til døde under pub-besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mafiøse IRA

IRA vil stoppe søstrene fra å treffe Bush

IRA tilbyr å henrette morderne

De mistenkte ble arrestert tidlig i dag morges i Belfast og Birmingham i forbindelse med andre politioperasjoner, skriver BBC. Mennene er 36 og 49 år gamle.

Slått i hjel av IRA-mobb

Drapet på Robert McCartney (33) i januar har opprørt både briter og irer like mye. Tobarnsfaren var ute for å ta seg en pils da han ble offer for voldsmenn som ingen har våget å angi fordi de tilhører den beryktede organisasjonen IRA.

McCartney var på pub med en venn da han kom i diskusjon med flere andre menn. Mennene var medlemmer av IRA, og det visste alle som var til stede på puben. Derfor grep ingen inn da de gikk løs på McCartney, banket og mishandlet ham og til slutt stakk ham til døde.

Mer enn 70 personer var i puben, men alle hevder at de enten var på toalettet eller opptatt med andre ting og at de derfor ikke oppdaget hva som skjedde. Ingen har våget å gi informasjon om henrettelsen til politiet.

MODIGE KVINNER: McCartney-søstrene har stått opp mot IRA og krevd at brorens draps menn arresteres. Nå er to menn pågrepet i forbindelse med drapet. Foto: SCANPIX
MODIGE KVINNER: McCartney-søstrene har stått opp mot IRA og krevd at brorens draps menn arresteres. Nå er to menn pågrepet i forbindelse med drapet. Foto: SCANPIX Vis mer

Den drepte hadde selv stemt på Sinn Fein, IRAs politiske parti, han var katolikk og dermed blant dem som organisasjonen IRA ble grunnlagt for å beskytte.

Søstrene rystet IRA

Søstrene og forloveden til McCartney valgte å ta bladet fra munnen og gå ut offentlig for å be om at brorens drapsmenn ble arrestert. Til tross for drapstrusler kalte de brorens mordere for feige drapsmenn og ba IRA om å sørge for at de ble stilt for retten.

De understreket at handlingen var kriminell og ikke kan forklares med at Robert var en fiende av IRA.

Dermed satte søstrene IRA under større press enn organisasjonen har vært under på mange år. Organisasjonen gikk offentlig ut og sa at alle som ga politiet informasjon om saken, kunne føle seg trygge på at de ikke ville bli forfulgt eller straffet av IRA.

Etter hvert tilbød IRA McCartney-søstrene å henrette mennene selv. Tilbudet ble blankt avvist. Søstrene vil ha gjerningsmennene stilt for retten.

IRA skal også ha beordret drapsmennene til å melde seg. Likevel mener søstrene at IRA beskytter de skyldige. IRA-lederne vet hvem drapsmennene er, men har ikke gått ut med navn og ikke prøvd å hjelpe politiet i etterforskningen. I stedet har de prøvd å løse saken slik de ellers er kjent for: Med vold og trusler.

Støtte fra EU og USA

I mars ble de modige kvinnene invitert til å møte president Bush i Det hvite hus, mens Sinn Fein og IRA, som tradisjonelt har sterk støtte fra amerikanske irer, ikke slapp over dørstokken. Både den britiske og den irske statsministeren har engasjert seg, og EU-parlamentet har foreslått å støtte McCartney-kvinnenes kamp for rettferdighet med EU-midler.

IRA har i hundre år kjempet med alle midler for å frigjøre Nord-Irland fra britisk styre og få norddelen av den irske øya tilbake under det irske flagget. Den katolske og den protestantiske befolkningen er splittet, og det er stadig tilløp til vold. De ytterliggående protestantgruppene har også et langt synderegister. Aksjonsformene spenner fra ren terror til mobbing av katolske barn for å hindre dem i å gå på skolen. På katolsk side har IRA styrt med et jerngrep. Men McCartney-drapet har løsnet noe på grepet.

I det irske samfunnet har mange endelig våget å si høyt at IRA har utviklet seg til noe annet enn enn voldelig frigjøringsgruppe: IRA likner mer og mer på mafiaen.

FARLØS:</B> To barn mistet pappa 31. januar.
DREPT AV MOBBEN:</B> Robert McCartney tok seg en øl. Det kostet ham livet. IRAs medlemmer mente at de var hevet over loven og drepte i fylla.