Arrestert for smugling og salg av menneskelige organer

Sørafrikansk politi har arrestert to menn som er mistenkt for smugling av menneskelige organer. De to, som begge er av israelsk avstamning, ble pågrepet i byen Durban i det østlige Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av mennene har nylig gjennomgått en nyretransplantasjon, opplyste en polititalsmann onsdag. Sør-Afrika er i ferd med å bli et internasjonalt knutepunkt for ulovlig organhandel, og spesielt for svartebørssalg av nyrer.

Sørafrikansk politi samarbeider gjennom den internasjonale politiorganisasjonen Interpol med kolleger i Brasil om kamp mot organisert smugling og salg av organer. I det nordøstlige Brasil ble ni brasilianere og to israelere denne uken arrestert for slik virksomhet.

Israelerne skal ha kommet til Brasil for å hente donorselgere til operasjoner i Durban, og skal ha lovet donorene 10.000 dollar eller 67.000 kroner per nyre. Etterforskerne regner med at rundt 30 organer allerede er solgt på denne måten.

Brasiliansk lov forbyr salg av menneskelige organer, selv når det skjer etter donorens eget ønske. Loven tillater salg av organer fra avdøde, men bare når det skjer i åpne former og med de pårørendes samtykke.

NTB