Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arrestert i Afrika

Frp-kjendisen og hans forretningspartner hadde vært i det vestafrikanske landet Togo i en uke da de ble pågrepet av politiet. Ifølge Frp-kjendisens familie er de to kameratene siktet for «besittelse av krigsmateriell».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I halvannen uke har de to nordmennene sittet fengslet under tøffe forhold.

Ingen kunne i går kveld si med sikkerhet hva nordmennene er siktet for. Ifølge familien til Frp-kjendisen lyder siktelsen på «besittelse av krigsmateriell», men ifølge andre kilder Dagbladet har vært i kontakt med, kan siktelsen være mer alvorlig.

- Dette var andre gang han besøkte landet. Forrige gang opplevde han at det ikke var enkelt å kommunisere der nede. Derfor tok de med seg walkietalkie. Disse ble beslaglagt. De to ble deretter pågrepet og siktet for å ha hatt disse kommunikasjonsmidlene, sier et nært familiemedlem av Frp-kjendisen til Dagbladet. Familiemedlemmet ønsker å være anonym.

Intens jobbing

Den 50 år gamle forretningsmannen, som i flere år var en sentral politiker i Frp, reiste til Afrika sammen med en forretningspartner i midten av september. Ifølge familien skulle de to kombinere jobb og ferie.

- De skulle møte noen der nede, men jeg er ikke sikker på om det var i forbindelse med forretninger. Jeg tror han ble kontaktet i kraft av sin stilling, sier et nært familiemedlem av 50-åringen.

Frp-kjendisens familie har i halvannen uke jobbet intenst med å få løslatt de to nordmennene.

- Vi får hjelp av en lokal advokat og en annen person som er kjent der nede. Togo er nærmest et militærdiktatur. Derfor har vi ikke bedt om hjelp fra offisielle kanaler i Norge. Vi er blitt rådet til å bruke andre kanaler først. Vi frykter at det vil bli vanskeligere å få dem ut dersom dette løftes opp på offisielt nivå, fortsetter familiemedlemmet.

UD vet lite

Frp-kjendisen og hans kamerat jobber i samme firma. De sitter varetektsfengslet i ett av de store fengslene i hovedstaden og får ikke bruke telefon.

- Fengeslet de sitter i er ikke blant de verste i landet, men forholdene er selvsagt helt forskjellige fra det vi er vant med her hjemme, fortsetter familiemedlemmet.

Ifølge Utenriksdepartementet ble de to nordmennene fengslet 20. september, men ifølge familien skjedde arrestasjonen 22. eller 23. september.

Protokolltjenesten i Utenriksdepartementet har ingen detaljerte opplysninger om saken. Saksbehandler Grethe Knudsen sier til Dagbladet at de ikke engang har fått navnene på de to.

- Vi har fått beskjed om at to middelaldrende nordmenn er arrestert i Lomé. Ifølge våre opplysninger skjedde dette 20. september. Det er alt vi har av opplysninger, sier Knudsen.

Heller ikke Norges ambassadør for landene i området, Kristen Christensen, vet mye om saken.

- Jeg er ikke blitt informert om at to nordmenn er fengslet, sier han.

- Vi håper å få dem ut i løpet av kort tid. Vi sliter med et underlig byråkrati, men tilbakemeldingene vi har fått så langt går ut på at dette løser seg i løpet av uka, sier 50-åringens familie til Dagbladet.

Uroligheter

Togo er en republikk i Vest-Afrika. En folkeavstemning i 1992 ga flertall for å innføre et flerpartisystem. Begynnelsen av 1990-årene var preget av maktkamp mellom president og regjering. Dette førte til uroligheter, titusener av mennesker flyktet fra landet.

Menneskerettighetsorganisasjoner har vært svært kritiske til den togolesiske regjeringen. 6. mai i fjor ga Amnesty International ut en rapport som sier at den togolesiske regjeringen drepte flere hundre politiske motstandere før presidentvalget året før.