Arrestert i Iran: Døde

En 22 år gammel iransk kvinne, som lå i koma etter hun ble arrestert av moralpolitiet i Teheran, døde på sykehus fredag, ifølge iranske medier. - Jeg blir uvel og forbanna, skriver stortingspresident Masud Gharahkhani.

DØDE: Mahsa Amini ble bare 22 år gammel. Fredag døde hun på sykehuset, ifølge iranske medier. Foto: Twitter
DØDE: Mahsa Amini ble bare 22 år gammel. Fredag døde hun på sykehuset, ifølge iranske medier. Foto: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mahsa Amini, som ifølge flere medier var fra Kurdistan, var med familien på besøk i Teheran da hun ble arrestert av de statlige ordensvaktene som sørger for at den strenge kleskoden for kvinner overholdes.

Kleskoden innebærer at alle kvinner, uansett nasjonalitet og religion, dekker til håret og halsen. Den ble innført kort tid etter den iranske revolusjonen i 1979.

- Uvel og forbanna

Stortingspresident, iranskfødte Masud Gharahkhani, er blant dem som reagerer. På Facebook har han lagt ut bilde av den unge kvinnen, med følgende tekst:

- Dette er Mahsa Amini i Iran. Hun ble 22 år, havnet i koma og døde i dag. Hvorfor? Hun ble tatt av moralpolitiet i Teherans gater fordi ayatollah-regimet skal bestemme hvordan kvinner skal kle se. Jeg blir kvalm og forbanna. Håper det iranske folk en dag blir frigjort fra disse ekstremistene. Hvil i fred Mahsa, skriver han, etterfulgt av et hjerte.

Politiet i Teheran bekreftet torsdag at Mahsa Amini ble pågrepet sammen med flere andre kvinner for å bryte reglene. Hendelsen fant sted tirsdag.

- Hun fikk plutselig et hjerteproblem mens hun fikk veiledning i lag med andre, og hun ble umiddelbart fraktet til sykehus, sa politiet.

- Ble banket opp

Øyevitner har imidlertid sagt at Amini ble banket opp mens hun satt i politibilen, skriver BBC.

Familien til 22-åringen har også, i en uttalelse, sagt at Amini var en frisk ung jente, uten helseproblemer som kan forklare et plutselig hjerteproblem.

Ifølge BBC ble de informert om arrestasjonen noen timer etter, og familien har sagt at hun lå i koma før hun døde.

Tidligere samme dag beordret president Ebrahim Raisi innenriksministeren om å åpne etterforskning av saken.

Politikere tok samtidig til orde for å ta opp saken i den iranske nasjonalforsamlingen, mens rettsvesenet sa de skulle sette ned et utvalg til å se på saken.

Den siste tida har moralpolitiets oppførsel fått økende kritikk, både i og utenfor Iran. I juli ble en kvinne filmet mens hun sto foran en politibil og ba om at datteren måtte løslates. Kvinnen holdt fast i bilen mens den kjørt av gårde, helt til hun ble kastet ut i veikanten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer