Arrestert i Saudi-Arabia

Mohyeldeen Mohammad (25) som skremte Norge under islamdemonstrasjonen mot Dagbladet i fjor vinter, er nå arrestert av sikkerhetspolitiet i Saudi-Arabia.

ARRESTERT: Islamisten Mohyeldeen Muhammad fra Larvik er arrestert i den hellige muslimske byen Medina. -Politiet i Saudi-Arabia har fortalt ham at årsaken til arrestasjonen er opplysninger fra norske myndigheter, sier talsmannen for Mohyeldeen Mohammads familie. Foto: John T. Pedersen
ARRESTERT: Islamisten Mohyeldeen Muhammad fra Larvik er arrestert i den hellige muslimske byen Medina. -Politiet i Saudi-Arabia har fortalt ham at årsaken til arrestasjonen er opplysninger fra norske myndigheter, sier talsmannen for Mohyeldeen Mohammads familie. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag reiste 25-åringen fra Larvik til Saudi-Arabia hvor han har studert Koranen. Da flyet fra Istanbul landet i den hellige byen Medina i Saudi-Arabia ble Mohyeldeen Mohammad umiddelbart arrestert.

-Jeg kan bekrefte at en talsmann for familien til en norsk statsborger har varslet Utenriksdepartementet om at en 25 år gammel mann skal være arrestert av politiet her i Saudi-Arabia, bekrefter ambassadør Carl Schiötz Wibye ved Norges ambassade i Riyadh overfor Dagbladet.

Wibye og hans stab har det siste døgnet jobbet intenst for å finne ut hvorfor Mohyeldeen Mohammad er arrestert.

Undersøker
-Vi har ikke fått kontakt med politimyndighetene i Medina, men vi jobber aktivt for å finne ut av saken. Det er ikke vanlig at norske statsborgere blir arrestert i Saudi-Arabia, sier ambassadør Wibye.

I Saudi-Arabia er fasteperioden Ramadan akkurat ferdig, og landet har skoleferie, noe som gjør det vanskelig for norske myndigheter å innhente opplysninger om hvorfor Mohyeldeen Mohammad er arrestert.

Dagbladet får også bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste er orientert om pågripelsen av Mohyeldeen Mohammad. Men det er trolig Utenriksdepartementet i Norge, og ikke myndighetene i Saudi-Arabia som har varslet PST.

-Vi ønsker ikke å kommentere enkeltpersoner og deres forhold i utlandet. Det er et UD-anliggende, er det eneste kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i PST vil si til Dagbladet.

Det var familien til Mohyeldeen Mohammad som fredag kveld varslet norske myndigheter om arrestasjonen av 25-åringen. Familien ønsker ikke å snakke med norske medier om pågripelsen.

Studerer
Den 25 år gamle norske statsborgeren som har vokst opp i Larvik har familiebakgrunn fra Irak. Han er tidligere blitt omtalt i Dagbladet som radikal islamist.

?

3. februar 2010 trykket Dagbladet en karikaturtegning av muslimenes profet Muhammed. Karikaturen ble trykket for å illustrere en Internett-lenke fra Politiets Sikkerhetstjenestes hjemmeside på Facebook.

Reaksjonene mot Dagbladet og PST var voldsomme.

Drosjesjåfører i Oslo streiket, og det ble den 10. februar 2010 avholdt en større demonstrasjon i Oslo sentrum. Store politistyrker var utkommandert for å forhindre opptøyer.

Under arrangementet på Universitetsplassen holdt Mohyeldeen Muhammad en appell.

Da sa han blant annet:

«Når vil norske myndigheter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for seint. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel».

Etter appellen på Universitetsplassen ble 25-åringen intervjuet av avisa Klassekampen den 16. februar i fjor. Han ble blant annet konfrontert med at en person var steinet til døde.

FINNE UT HVORFOR: Norges ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiötz Wibye, forsøker å finne ut hvorfor den norske islamisten Mohyeldeen Mohammad er arrestert i den hellige byen Medina.
FINNE UT HVORFOR: Norges ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiötz Wibye, forsøker å finne ut hvorfor den norske islamisten Mohyeldeen Mohammad er arrestert i den hellige byen Medina. Vis mer

Da svarte han slik:

«Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener.

Appellen og uttalelsen fra Mohyeldeen Mohammad førte til krasse reaksjoner. Også muslimske miljøer i Norge reagerte kraftige på Mohyeldeen Mohammad og tok avstand fra appellen.

Arrestert
Mohyeldeen Mohammad reiste fra Gardermoen med flyselskapet Turkish Airlines torsdag. Han har selv forklart at han ble stoppet av en polititjenestemann ved passkontrollen på Gardermoen.

-Jeg spurte hvorfor jeg ble stoppet, og fikk da til svar fra den norske politimannen at de hadde et notat på meg, har Mohyeldeen Mohammad fortalt til sin familie.

25-åringen ba ifølge familiens talsmann om å få se notat om ham.

-Han ble da henvist til den lokale politistasjonen i Larvik, sier familiens talsmann. Etter å ha blitt stoppet i den norske utreisekontrollen fikk han reise videre. Han byttet fly i Istanbul torsdag kveld og landet i den hellige muslimske byen Medina fredag morgen.

25-åringen har vært i kontakt med sin familie etter arrestasjonen.

-Ukjent for oss

Pressevakt Hilde Steinfeldt i Utenriksdepartementet er ukjent med at norske myndigheter skal ha sendt et notat om Mohyeldeen Mohammad til myndighetene i Saudi-Arabia.

-Jeg har undersøkt påstandene om at UD skal ha sendt et slikt notat, det er noe vi ikke er kjent med, sier Hilde Steinfeldt til Dagbladet.

PST vil ikke kommentere arrestasjonen av Mohyeldeen Mohammad.

Det var i går umulig for Dagbladet å få svar på om PST har laget og sendt et notat om en norsk statsborger til myndighetene i Saudi-Arabia.

Men det er svært usannsynlig at PST vil sende informasjon om en norsk statsborger til et land som Saudi-Arabia.

En talsmann for familien bekreftet i går kveld overfor Dagbladet at Mohyeldeen Mohammad har forklart at han ble arrestert på bakgrunn notat fra norske myndigheter.

- Da jeg kom til passkontrollen ble jeg arrestert. Da jeg ble avhørt av politiet sa de at jeg var arrestert på grunn av et notat fra norske sikkerhetsmyndigheter, har Mohyeldeen Mohammad fortalt.

Sikkerhetspolitiet i Medina skal ha fortalt til den norske statsborgeren — som skal ha lovlig innreise og utreise visum til Saudi-Arabia — at han ikke er mistenkt for kriminalitet i Saudi-Arabia.

Overfor Dagbladet blir det presisert at Mohyeldeen Mohammad ikke har klaget på behandlingen fra myndighetene i Saudi-Arabia.

Han er ifølge norsk politi ikke straffet i Norge, og ifølge familiens talsmann heller ikke straffet eller anklaget for kriminelle forhold i andre land.

25-åringen ble i fjor pågrepet av politiet i Larvik, etter at han ble anmeldt for drapstrusler mot to journalister i Dagbladet. Forholdet ble seinere henlagt.

- Vet ikke hvorfor jeg er siktet
Søndag 21. februar 2010 reiste Mohyeldeen Mohammad fra Larvik til Medina for å studere. I midten av mars samme år skrev han i en E-post til VG at han var utvist fra universitetet, fratatt passet og ventet på å bli deportert fra Saudi-Arabia.

-Mohyeldeen Mohammad har ikke fått vite hva han er siktet for. Det eneste politiet i Medina vil si, er at han er arrestert etter informasjon fra norske myndigheter, sier talsmannen for familien.

25-åringen har selv opplyst at han sitter i varetekt i et fengsel i Medina. Han skal være plassert på celle på avdelingen for utenlandske statsborgere. Rundt 100 personer skal være innlåst på cella.


-Stoler på UD

-Jeg regner med at UD gjør jobben sin og finner ut hvorfor en nordmann sitter i et fengsel i Saudi-Arabia sier advokat John Christian Elden.

Elden har representert Mohyeldeen Mohammad siden bråket med karikaturtegningene i fjor vinter.

-Det er riktig at min klient ble utvist fra skolen i Media i fjor vinter. Men han har aldri blitt utvist fra Saudi-Arabia, sier advokat Elden.
ORIENTERT:  Advokat John Christian Elden er orientert om at Mohyeldeen Mohammad er blitt arrestert i Saudi-Arabia. Foto: Ole Morten Melgård.
ORIENTERT: Advokat John Christian Elden er orientert om at Mohyeldeen Mohammad er blitt arrestert i Saudi-Arabia. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer